Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngve Sörman, Gräsberg/Stockholm

/

Månaden före vår pappa Yngve Sörman skulle fylla 100 år somnade han stilla in omgiven av sin familj.
Han föddes 10 november 1917, nu blir det begravning, minnesstund och hyllningsfest.

Annons

Pappa var bördig från Persbo, Gräsberg, son till Johan och Julia Sörman. Av sex syskon är Sigrid och Berit i livet. Ett radioprogram gjorde att han i oktober 1932 började i Svenska Flottan som skeppsgosse. Han seglade af Chapmans sista resa 1934 och for med kryssaren Gotland runt Afrika 1948. Ubåtstjänstgöring och andra uppdrag följde fram till pensionen.

Han och vår mamma Gunvor gifte sig i Göteborg 1942, därefter flytt till Stockholm. Pappa fick sju barnbarn och två barnbarnsbarn som han på födelsedagar rättvist gav lika stor summa pengar.

Jämlikhet, människors lika värde, internationalitet, att leva enkelt, hållbart och förnöjt var pappas signum.

Orättvisorna aktiverade honom i Världsfederalisterna, FN och Amnesty. Han hade starkt engagemang i Esperantoförbundet samt miljön och drev ett småskaligt vattenprojekt i Gräsberg sent 1990-tal.

Pappa var hembygden trogen. På somrarna var vi med om slåttern, sportlovet skidåkning. Efter pension blev han fastighetsskötare i HSB-föreningen han bodde i från 1946 fram till mars i år då han flyttade till äldreboende.

Pappa skrev, bl a om vårt sommarparadis Fållan. Här odlade han, byggde och hälsade alla med honnör. Den 6 oktober hissade han segel och styrde för att möta Lilla Mums som han kärleksfullt kallade sin Gunvor. Seglen är halade.

Claes-Otto, Ylva, Dag

Mer läsning

Annons