Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valo Olander, Leksand

En musikvän har lämnat oss.

Annons

Som tidigare meddelats har Valo Olander avlidit. Med hans bortgång förlorades en sann musikälskare och skicklig dragspelare.

Valos idol var den legendariska virtuosen Ragnar Sundquist, vars speciella spelsätt och bälgteknik han tog till sig och förvaltade på bästa sätt. Att höra Valo spela en av Sundquists många kompositioner var som att lyssna till mästaren själv.

Under många år samlades vi, några musikmänniskor vid Skogskyrkogården i Stockholm den sjunde maj, Ragnar Sundquists födelsedag, för att placera en blombukett på graven. Valo var självskriven vid dessa träffar.

Sista gången vi möttes var 2016. Valo, redan märkt av sin sjukdom, kom i sällskap med dottern Marie-Louise och barnbarnen Madeleine och Josefine. Vi sammanstrålade med Ragnar Sundquists sondotter Carina och hade fin minnesstund vid graven.

Valos stora glädje var barnbarnens framgångar inom musiken, Josefine spelar cello, piano och orgel. Madelaine är redan en mycket förnämlig cellist som nu studerar vid musikhögskolan i Köpenhamn.

Bo Gäfvert

Mer läsning

Annons