Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten Wennsten, Ludvika

/

Tidigare platsredaktören vid dåvarande Ludvika och Borlänge Tidningars kontor (LT BT) i Smedjebacken, Torsten Wennsten, signaturen Tewe, har lämnat det jordiska i en ålder av 87 år.

Annons

Den bortgångne var en erfaren journalist som kom att verka i Barkenbygden i tre decennier innan han på våren 1994 avtackades och blev pensionär.

Men hans journalistiska bana var dock mycket längre än så.

Redan som 15-åring började han som sport- och idrottsreporter på frilansbasis vid Avesta Posten. Efter en tid som sportreporter vid en tidning i Småland återvände han 1955 till Dalarna och en anställning vid Mora Tidning.

Nio år senare, 1964, tillträdde han som platsansvarig för LT BT-redaktionen vid Vasagatan 12 i centrala Smedjebacken. Wennsten gjorde sig snabbt känd som en snäll och trevlig person vilket resulterade i ett brett kontaktnät på bruksorten.

Musik var hans stora intresse och han spelade själv såväl trumpet som kornett och klaviatur. Han var därmed en kunnig recensent vid större konsertsammanhang i Smedjebacken och Söderbärke.

"Vi ser helst att det blir Wennsten som kommer" var ett vanligt önskemål från arrangörshåll.

För många äldre Smedjebacksbor är budet om hans bortgång mycket sorgligt, för kamraterna och undertecknad i synnerhet.

Själv hade jag nämligen förmånen att vara Wennstens kollega i Smedjebacken under summa 24 år. Tillsammans med tidningens ortsombud i Söderbärke, framlidna Aina Carlzon, utgjorde vi en journalistisk trio som med glädje och i god samverkan tog oss an den dåtida nyhetsförmedlingen i Barkenbygden.

Vila i frid.

Freddy Nylund

Mer läsning

Annons