Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Björklund, Västerås

Svante Björklund gick bort i mitten av december, men är i ljust och varmt minne bevarad.

Annons

Svante Björklund, född 1930, kom från Svärdsjö i Dalarna. Han utbildade sig till lärare och kantor. Till Björksta socken utanför Västerås flyttade han och familjen på 70-talet.

Arbetet som lärare var redan det ett heltidsengagemang; därutöver ansvarade han för kyrkomusiken och kyrkokören. Svante bedrev även musikskola och skapade en skolorkester. Som god pedagog såg han varje enskild elev.Inom musiken trakterade han ett flertal instrument. Violin, flygel och orgel får väl anses vara paradinstrumenten, men Svantes egen nyfikenhet på äldre typer av blåsinstrument och renässansmusik kom till uttryck genom deltagandet i Enköpingsensemblen Ena Lekare.

Hans forna hembygd i Dalarna låg honom naturligtvis varmt om hjärtat, men intresset för Björkstabygden och dess historia var också stort. Ett omfattande teknikintresse, fotografering, finsnickeri, den egna trädgårdens utveckling och tavelmåleri blev fritidssysselsättning och förkovran.

Svante var en man med gott humör och sinne för detaljer: Undertecknad, från grannsocknen, betraktade efter en musiklektion ett panorama med kyrkan i centrum. Det var en av Svantes många målningar. Hade det inte blivit en skada på tavlan, en liten spricka? – Nej, det är ju prästens flaggstång!

Svante ville i sin fiolundervisning, vid sidan av den klassiska musiken, gärna slå ett slag för den svenska folkmusiken utan att därvid favorisera något särskilt landskap. Spelmansmusik och låtar har haft en annan bevarandetradition, då de först på senare tid blivit nedtecknade.

I dag tänker vi särskilt på hustrun Margareta samt sönerna Lars och Thomas med familjer.

Stefan Wässman, fastighetsmäklare, Tortuna.

Mer läsning

Annons