Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spjut Oskar Emil Andersson, Venjan

/

Den 4 januari, somnade Spjut Emil lugnt och stilla in efter en kortare tids sjukdom, på Mora lasarett. Han blev 95 år.

Annons

Emil föddes och växte upp i Venjan, Dalarna med sina föräldrar Anders och Karin samt sina syskon. I sin ungdom arbetade han vid Domnarvets Jernverk som idag är SSAB. Därefter ägnade han större delen av sitt verksamma liv åt skinnindustrin.

Många är de tillfällen då han berättat roliga episoder från livet kring de olika marknadsplatserna runtom i norra Sverige, som han besökte. Det fanns nog inte en väg som han inte hade färdats på.

1952 gifte han sig med Brus Gunborg Knutsson. I slutet av femtiotalet gick flyttlasset till Norrland och Skellefteå. Där arbetade han tillsammans med sin bror med att sälja skinnvaror. Företaget hette Päls & Skinn och fanns på Nygatan och Trädgårdsgatan. 1960 föddes sonen Jan-Olof.

Emil var känd för sitt tålamod och noggrannhet i det mesta han tog sig för. Mången päls eller skinnmössa har under hans goda handlag ändrats för att passa till den nöjde kunden. Genom sitt yrke blev han bekant med många människor. Sin fritid spenderade han gärna i skog och mark. Frysen var alltid full på höstkanten med allt vad skogen kunde ge. Han var även en duktig hantverkare. Näverslöjd, svepaskar, inget var omöjligt för honom.

1982 gick flyttlasset åter till de kära hemtrakterna i Venjan. I slutet av åttiotalet gjorde han och Gunborg en resa över till USA för att träffa släktingar boendes i Minneapolis, Minnesota. Kontakten med dem har behållits genom alla år.

I början av nittiotalet kom livets stora efterrätt, barnbarnen, som skänkt honom mycket glädje. De långa avstånden till trots har de ändå haft väldigt bra kontakt.

År 2012 firades diamantbröllop, något som inte är alla förunnat och en stor bedrift. 2014 blev han änkeman och ensam. Många tårar fälldes när sonen med familj återvände till Norrland efter semester och ledighet. Tack vare god omsorg från hemtjänsten i Venjan, släkt och vänner har livet ändå fungerat i eget boende.

Saknad, men i ljust minne bevarad.

Jan-Olof med familj

Mer läsning

Annons