Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Eriksson, Siljansnäs

Sören Eriksson, Siljansnäs, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar hustrun Britt, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Annons

Sören föddes i Västerås, växte upp i Köping och blev sedermera världsberömd som den kanske skickligaste skogshuggaren någonsin. Han blev nämligen mannen som lärde hela världen att använda en motorsåg – och på ett säkert sätt!

En virtuos är vitsord om Sören Eriksson från erfarna bedömare inom skogsbruket. I USA, där han verkade i mer än två decennier som utbildare av skogshuggare, blev Sören en ikon i branschen och fick epitetet The Superswede.

Sammantaget uppskattas han direkt och indirekt ha utbildat mer än en halv miljon huggare. I den metodik han lärde ut prioriterades säkerheten, något som drastiskt minskade skaderiskerna och som tveklöst har räddat många liv inom genom åren.

Sören Erikssons fallenhet för det fysiskt tuffa arbetet i skogen sammanföll med hans tidiga intresse och talang för boxning. När han som 25-åring blev svensk juniormästare i den sporten låg tankar om en framtid som proffsboxare säkert nära till. Men, när han 1978 landade i USA, väntade en helt annan karriär. Han kom att uppleva något av en Amerikadröm i verkligheten. Affärssinnet ledde till att han i USA med framgång startade flera företag i branschen, bl a ett - Game of Logging - som bedrev tävlingar, i syfte att uppmuntra säkerhetstänkandet och yrkesskickligheten i skogsarbete.

Dessa tävlingar växte i omfattning och betydelse. Efter en tid fick de VM-status.

När Britt och Sören efter 22 år i USA återvände till Sverige och slog sig ner i Siljansnäs behövde han så småningom utlopp för sin energi. Han startade då motorsågskurser för att förmedla sitt kunnande. Nu med självverksamma skogsägare som den främsta målgruppen. Han etablerade också ett svenskt Game of Logging.

Ett tiotal av hans adepter har sedermera framgångsrikt mätt sina färdigheter i World Championship, arrangerat av det USA-företag, som Sören tidigare ägt. Av dessa har två lokala Dala-profiler startat ett eget företag i branschen – också med målet att använda en motorsåg på ett säkert sätt.

Sören Eriksson tilldelades i början av 2000-talet Sveriges främsta skogliga utmärkelse, Bernadottemedaljen för; att ha gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster. Han prisades också flerfalt i USA, där han bl a valdes in i skogshuggarnas Hall of Fame - det främsta erkännandet en skogshuggare kan få.

Motiveringen lydde i fri översättning: I erkännande av en enastående karriär och livsgärning inom skogsbruk och hushållning av naturresurser.

Sören har fortsatt många vänner och supportrar, både i USA och i Sverige. En del av dem numera också i Siljansnäs. Vi som bor här minns hur han förde nya kunskaper till bygden och saknar hans glada, öppna personlighet och hans villighet att hjälpa till närhelst hans färdigheter kunde komma till nytta.

Bengt-Åke Alriksson, skogsjournalist, och Bengt Söderberg, vän och granne.

Mer läsning

Annons