Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snarf Olle Helldén, Leksand

/

Snarf Olle har tagit svetsen och flyttat till evigheten.

Annons

Snarf Olle föddes 1934 hemma på Snarfgården i Ullvi. Han var tidigt intresserad av teknik. Han gjorde militärtjänstgöringen i Söderhamn. Han gifte sig 1957 med Gun, mallresningen var i Snarvens och lysningskaffet serverades i Gattugården med dans i ladan.

Han startade sin mekaniska verksamhet i Tibble och verkade under 60-talet i Häradsbygden. 1969 flyttades verkstaden till Insjön där den fortfarande är verksam och drivs nu av de äldsta barnen. Snarf Olle arbetade i verksamheten tills han var 75 år.

1976 flyttade han tillbaka till släktgården, Snarvens. Han vurmade för tidigare generationer och deras leverne och ville att gården skulle vara en levande gård med djur och jordbruk. Det fanns hästar, grisar, höns, kor och oxar på gården.

Under 80-talet genomförde han fem vasalopp. Han åkte även Raid Norvegia Svezia, en tvådagarstävling på 11 mil. Snarf Olle var även aktiv inom kyrkan, både som kyrkvärd och i kyrkofullmäktige.

Veteranfordon var ett stort intresse, det är många traktorer, bilar, motorcyklar och mopeder som passerat i hans ägande och många är de rallyn han åkt. Beroende på väder, så tog han och Gun, endera T-Forden eller A-Forden till kyrkan ofta iklädda Leksandsdräkten. Dräkten var något han gärna använde och med stolthet.

I början av 2000-talet restaurerade han och Gun tillsammans med yngsta barnet gården som hans farmor ägt, f d Gattugården. Intresset för gamla byggtekniker och metoder väcktes då till liv.

Att arbeta var hans liv, hårt arbete avskräckte aldrig och de idéer han fick genomförde han. Även då demenssjukdomen var långt gången var han fullt upptagen med att arbeta och uträtta något varje dag.

Närmst sörjande är barnen Hans, Mona och Carina med familjer samt brodern Lasse med familj.

Snarf Carina Helldén

Mer läsning

Annons