Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv Emanuelsson, Rämshyttan

Det har gått en tid sedan vår vän och arbetskamrat Siv Emanuelsson avled.

Annons

Under många år arbetade vi vid Fornby folkhögskola. Siv som vävlärare, Haidee som textilärare och "Frida" som husmor. Siv hade själv varit elev vid Fornby och återvände efter vävlärarutbildning och blev skolan trogen under hela sitt liv. Det Siv inte visste om vävning var inte värt att veta. Många är de elever hon invigt i vävningens mysterier.

Men inte bara eleverna fick ta del av hennes kunskaper. Tillsammans med några vänner i hembyn Rämshyttan startade hon en vävstugeförening i det gamla stationshusets väntsal. Så småningom fick man andra lokaler, först i Idkerberget och senare i Tuna Hästberg.

Hela hennes familj var mycket aktiva inom orientering, och vi vet att Siv uppskattade sina tävlingskompisar i "Skogsflickorna" mycket och det blev många träningsrundor i skog och mark. Många blev segrarna, men de största upplevelserna var nog deltagandet i Veteran-VM Australien varifrån hon återvände med äran i behåll.

Besöken i hemmet var höjdpunkter vare sig det varm tipspromenad i spöregn eller en härlig kväll när vi följde solnedgången över Rämen. Att på vår och höst inbjudas till nässel- eller kantarellsoppa är stunder vi minns. Eller att i adventstider bjudas på smultronbål kändes exklusivt. Alla råvaror hämtade hon förstås från naturen.

Siv fick leva ett långt liv trots att hälsan inte stod henne bi de sista åren. med hjälp av maken kunde hon vårdas i hemmet där hon också gick bort lugnt och stilla.

Vi minns en god kamrat.

Haidee Hallbäck och Margareta "Frida" Jansson

Mer läsning

Annons