Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Lindquist, Falun

/

En samlare och hedersman har gått ur tiden i 83 årsåldern.

Annons

Rolf föddes i Falun. Efter Praktiska realskolan blev det en kortare anställning vid ASJ i Främby. Hans huvudsakliga gärning kom att ske inom det militära. I början av 1950-talet blev det Signalskolan vid Marieberg i Stockholm, ett hårt liv i kasern från 1800-talet med kakelugnsuppvärmning. Han hade tjänstgöringar i både Gävle och Uppsala och kom tillbaka till Falun och Dalregementet 1966. Vid pensionering var han kapten och chef för Miloverkstaden. Han var aktiv inom regementets kamratförening och deltog i pensionerade officerares middagar i officersmässen, den så kallade Spökbrigaden.

Rolf var en riktig renässansmänniska med många strängar på sin lyra. Det teknik-och militärhistoriska låg honom särskilt varmt om hjärtat. Veteranbilar och motorcyklar kom tidig in i hans liv. I slutet av 1950-talet förvärvade han i Funbo utanför Uppsala på anbud en stor Cadillac personbil från 1927, ombyggd till brandbil. Då den var avregistrerad kördes den hem till Falun mitt i natten! Ett stort antal bilar och motorcyklar har genom åren passerat portarna i hans garage och lador. Intresset för böcker gav upphov till ett omfattande fackbibliotek. Duktig fotograf blev han av bara farten. Han blev tidigt medlem i den 1968 återbildade Dalarnes Automobil Klubb och satt i styrelsen som arkivarie i många år. Han skapade där ett stort bildarkiv av motorfordon från förr och missade sällan tisdagskvällarnas klubbträffar. I klubbtidningen bidrog han med artiklar och bilder, en motorcykelartikel, så sent som tidigare i år. Hans bildintresse förde honom också till Korsnäsbygdens Historiska Forskargrupp där han satt med i styrelsen och regelbundet bevistade träffarna.

Rolf hade stora kunskaper om militära vapen och uniformer. Om man hade någon okänd bild från det militära var han den rätte att konsultera. Dalregementets museer har föremål från hans samlingar, den äldre militära motorcykel som han i sin ungdom använde till vardags är nu utställd där. Han korresponderade med samlarkollegor i hela landet och med Armémuseum i Stockholm.

Rolf som i många år bodde i föräldrahemmet i Haraldsbo flyttade för en del år sedan till äldreboende i Hosjö.

Alla hans vänner kommer att sakna honom mycket, det var alltid lika roligt att träffas och diskutera historiska spörsmål och se hans samlingar.

Närmast anhöriga är syskonen Berit Halvarsson, Uppsala och Arne Lindqvist, Mora med familjer.

Jan A Rune

Mer läsning

Annons