Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Andersson, Leksand

Rolf var min arbetskamrat på kriminalvårdsanstalten Majorshagen och idrottskamrat i skidspår och löparspår.

Annons

Han var min inspiratör och fick mig att börja med skidåkning och löpning. Sedan dess har vi tillsammans tränat och tävlat många gånger från Värnamo i söder till Haparanda i norr.

Rolf var unik. Han genomförde 53 vasalopp och 52 Lidingölopp. Han är ensam i Sverige om att ha genomfört över 50 st. av båda loppen. Han har t.ex. sprungit Lidingöloppet på 1.58 tim. och haft väldigt framskjutna placeringar i Vasaloppet.

Rolf har under åren även deltagit i en stor mängd andra lopp från medeldistans till maraton samt skidlopp över hela Sverige, även i Mellaneuropa och har därför många medaljer, pokaler och plaketter på prishyllan.

Han var även intresserad av andra idrotter och var väldigt allmänbildad, därför var han bra på frågesport. En gång stod vi på startlinjen på Lidingöloppet där vi träffade Birger Fält som vunnit 48 000-kronorsfrågan i ämnet Vasaloppet. Rolf testade Birger med några frågor men den här gången gick Birger bet.

Den sista tiden fick Rolf hjärtproblem, men envis som han var genomförde han i alla fall Lidingöloppet strax före sin död. Rolf skulle ha fyllt 76 år i december. Idrotten och familjen var hans liv.

Jag är stolt och tacksam över att ha haft Rolf som kamrat.

Mats Rapp

Mer läsning

Annons