Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Larshage, Falun

/

Per Larshage avled den 9 maj efter en tids sjukdom.
Han blev 89 år och lämnar efter sig döttrarna Eva, Gunilla och Karin med familjer samt barnbarn, barnbarnsbarn och vännen Margareta i stor sorg och saknad.

Annons

Per föddes och växte upp tillsammans med en syster på den gruvliga sidan av Falun. Han tillbringade också mycket tid vid sjön Varpan som han uppskattade mycket. Han idrottade och gjorde militärtjänst vid artilleriet och blev senare även reservofficer.

Efter utbildning började han som lantmätare, vilket förde honom och hustrun Brita till Älvdalen. Där föddes döttrarna Eva, Gunilla och sonen Anders, avliden i juni 2015. Per fick sedan under första hälften av 1960-talet en framskjuten befattning på konsultföretaget VIAK och flyttade därför åter till Falun.

Här föddes Pers tredje dotter Karin som tillsammans med sonen Anders fick följa med till Jönköping när Per fick ansvaret som distriktschef för VIAK. Hans målsättning var att återkomma till Falun efter några år och byggde därför en vacker villa i Villastaden. Han och Brita köpte sig också ett älskat fritidshus i Roslagen.

Med goda kontakter i bank- och fastighetsmarknaden blev det naturligt för Per att äga flera hus i Falun. Vid återkomsten hit i början på 80-talet öppnade han sedan Villastadens Fastighetsbyrå. Det blev en välrenommerad mäklarverksamhet som han skötte tillsammans med dottern Gunilla och svärsonen Anders som sedermera övertog verksamheten.

Hustrun Brita avled 2005 men Per bodde kvar i huset och vårdade länge både det och fritidshuset. Han hjärtopererades för några år sedan och var vid god vigör fortfarande sommaren 2017. Men hjärtat började svikta och han fick allt större problem med hälsan under det här året. Han avled efter några lasarettsvistelser med sina närmaste omkring sig.

Per hade ett brett samhällsengagemang och var kompetent och framgångsrik inom många områden. Han deltog aktivt i flera föreningar, bland annat Frimurarna och Rotary, samt hade skepparexamen och ägde flera båtar under sin aktiva tid.

Han var kulturellt intresserad och njöt ofta av DalaSimfoniettans och Musikkonservatoriets konserter. Han var berest, beläst och var på olika sätt engagerad i hemstadens bebyggelse och utveckling, kanske särskilt Bergalid och Villastaden.

Per var en varm, generös och vidsynt människa. I familjen var han en patriark i den positiva bemärkelsen. Per och Brita skapade en unikt stark familjesammanhållning där alla kände sig hemma och kunde trivas och ha roligt. Länge var hemmet och fritidshuset naturliga mötesplatser med härlig gemenskap och uppskattade kalas.

Det blir ett tomrum efter Per som är svårt att fylla. Hans erfarenhet, klokhet och hjälpsamhet har betytt så mycket för oss och även för många andra. Han hade stor integritet men också humor, empati och mycket kärlek. Vi kommer alltid att minnas och sakna honom.

Familjen genom svärsonen Hans Kinell

Mer läsning

Annons