Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael Perham, England

Den emeriterade biskopen av Gloucester, Michael Perham, har avlidit i sin bostad efter en längre tids sjukdom.
Han var nära vän till många av oss i Västerås stift, Gloucesters vänstift.

Annons

Biskop Michael Perham var ofta i Dalarna. När Västerås stift och Gloucesters stift blev vänstift 2007 var Perham noga med att utbytet inte bara skulle handla om stiftsstäderna och han reste gärna på landsbygden Dalarna och Västmanland.

Under hans tid blev vänstiftsutbytet också ett utbyte mellan individer från församlingarna i Sverige och England. Han uttryckte sin tacksamhet till de billiga flygresorna, som gjorde det möjligt för vanliga församlingsbor att bygga vänskap mellan länderna.

Biskop Michael var som många bönemänniskor ytterst effektiv. Det skämtades om att han skrev böcker i samma takt som andra läser. Han älskade liturgi, och i fjorton år var han en ledargestalt han i den segdragna process som ledde fram till de engelska anglikanernas nya kyrkohandbok, Common Worship, som utkom år 2000.

I Storbritannien gjorde Michael Perham sig känd som en tydlig förespråkare för biskopsvigda kvinnor, vilket till en början ansågs radikalt för en teolog med hemhörighet i anglikansk högkyrklighet. Det var hans efterträdare biskop Rachel Treweek som räckte honom nattvardens bröd och vin på dödsbädden.

När påskens kraftfulla budskap om livets seger över döden sjöngs ut över världen, gick Michael Perham bortom livets gräns för att möta den uppståndne Frälsaren.

Hans närmaste familj är hustrun Alison och de fyra döttrarna: Rachel, Anne, Sarah och Mary, samt deras närstående. Biskop Michael blev 69 år. Frid över hans minne.

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, Gloucesters vänstift

Mer läsning

Annons