Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Lindén, Falun

Med stor sorg mottog vi beskedet att vår vän och kollega Mats Lindén avlidit 69 år gammal efter en tids sjukdom.
Han sörjes närmast av hustru Annika samt av barnen Jonas, Hanna och Olof med familjer.

Annons

Mats växte upp i Mora och i Falun. Pappa Lars var medicinöverläkare i Mora och Mats berättade att han i unga år fått följa sin pappa på jobbet och han blev tidigt inspirerad att gå i sin pappas fotspår. Efter studentexamen i Mora och medicinstudier på Karolinska i Stockholm återvände Mats till Dalarna och blev Öron- näs- halskliniken (ÖNH) i Falun trogen under hela sitt yrkesverksamma liv. Att Mats valde ÖNH-specialiteten var mycket lyckosamt för såväl honom som för hans patienter och kollegor.

Han var manuellt fingerfärdig och utvecklades till en ovanligt skicklig operatör. Inte många ÖNH-läkare behärskar operativt hela Öron-näsa-halsområdet. Men Mats klarade inte bara detta utan han blev en av landets främsta kirurger och detta gällde särskilt bihålekirurgin där han dessutom var pionjär i Sverige och införde en ny och effektiv operationsteknik.

Hans tekniska kunnande och nyfikenhet resulterade bland annat i en undersökningsmetod för att utreda sväljningsbesvär och han utvecklade en metod för att kunna mäta tryckvågor i matstrupen.

I Falun organiserade Mats nationella årliga kurser i bihålekirurgi sedan drygt 20 år tillbaka. Kurserna blev mycket uppskattade av landets blivande ÖNH-läkare och har gett Falu ÖNH-klinik ett gott rykte.

Som skicklig läkare, omtyckt av kollegor och övrig personal blev han chef för ÖNH-kliniken i Falun 1989. En position han behöll under 14 år. Hans kliniska ambitioner avtog inte med de administrativa sysslorna utan utvecklades kontinuerligt.Han var drivande i uppbyggnaden av en modern högteknologisk ÖNH-operationsavdelning. Falun är ett av få svenska länssjukhus med egen ÖNH-operationsavdelning vilket till stor del var Mats förtjänst.

Som kollega var det värdefullt att ha en chef att kunna lita på i alla sammanhang. Medicinska problem hjälpte han alltid alla att lösa. Han ryckte in på ledig tid om hans hjälp behövdes och alla kollegor kände sig trygga när Mats var med. Mats var en stor förebild för sina yngre kollegor och vurmade för fortbildning. Han var en hängiven och pedagogisk handledare.

Hans glada skratt livade upp oss alla om problem tyngde oss. Hans entusiasm skänkte oss stimulans för att klara svåra arbetsuppgifter.

En god vän, omtyckt chef och skicklig läkare har gått ur tiden. Vi minns hans goda humör, alla roliga och spännande stunder han skänkt oss, med stor saknad men också med stor tacksamhet.

Anna Andersson, Lars Hallén, Styrbjörn Hartwig, Lena Wiklund, läkare på ÖNH-kliniken Falu lasarett

Mer läsning

Annons