Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Andersson, Falun

Söndagen den 11 december 2016 lämnade vår kära bror Lennart sitt rika jordeliv, samtidigt som snön föll ymnigt utanför fönstret, medan Lennart följer skidtävlingar på TV. Lennarts intressen för nutid och historia följde honom hela livet fram till denna söndag förmiddag.

Annons

Lennart föddes 1933 på en arrendegård belägen vid Gruvsjön i östra Silvberg. 1937 flyttade familjen till Färjeby i Gustafs. Eftersom Lennart och jag föddes med 13 månaders mellanrum kom vi att stå varandra mycket nära, under våra tidiga år.

Vår uppväxt på en bondgård präglades av arbete på åkern och med djuren och fritid fick vi när arbetet på gården var avklarade. Framförallt minns vi sommarkvällarna med fotboll i "mullgropa" i Naglarby. Där möttes olika generationer i cupmatcher med andra byar. På vintern var det bandy på föra nedanför Naglarby. Tillsammans med vår äldre bror Arne kom vi tre att vara med samtidigt i Gustafs fotbollslag under åren då laget gjorde mycket bra resultat.

Skolgången påbörjades i Bodarna och Ovanbäckens skolor för att sedan fortsätta i Enbacka. Efter folkskolan följde realexamen i Säter och sedan folkskoleseminariet i Gävle.

På sommaren 1957 gifte sig Lennart med Margareta Backlund från Trönö. De fick barnen Ola, Ann Christina och Hans.

Lennarts första tjänst som lärare blev i Myckelby, dit han och Margareta flyttade som nygifta, och senare i Smedby skola i Husby socken. På 60-talet gick flyttlasset till Falhemsvägen i Falun och skolan i Hälsinggården. Efter en tid blev Britsarvsskolan hans hemvist fram till pensionen.

På denna skola kom Lennart att ägna all sin kraft och tillsammans med besjälade kollegor. Arbetsglädjen och kamratskapet har följt Lennart och hans kollegor långt efter pensionen. På avstånd har jag betraktat Lennart och hans gamla kollegor som en förebild hur livet efter pension kan förgyllas om man bara bryr sig om varandra och där kollegornas hälfter är med i gemenskapen.

Ordet pension var nog inget ord som Lennart ansåg ha någon betydelse, då hela hans liv varit nya projekt och idéer som skulle genomföras. För arbeten med byggnation, hemma, i fritidshuset, hos barnen, eller närstående, fanns alltid tid. Nykterhetsrörelsen fick även den sin beskärda del av Lennart.

Hembygden i Gustafs har genom åren legat Lennart varmt om hjärtat, vilket vi kan se i hans deltagande av dokumentation om byar i Gustafs och de olika industrier som verkat och som haft stor betydelse för bygden: Ramlistindustrin, Snickeriindustrin och Gelbgjueriet. Dokumentationerna finns utgivna i ett antal skrifter. För sitt arbete utsågs Lennart 2006 till kulturpristagare i Säters kommun.

Lennart ansåg att lokala insatser i Gustafs skulle hedras och instiftade Gustafsknappen att utdelas till förtjänta personer i Gustafsbygden.

När man summerar Lennarts liv, tänker man Hur hann han med allt? Man kan även sammanfatta Lennarts rika liv med orden:

För Lennart var ingenting omöjligt

Broder Birger

Mer läsning

Annons