Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Järnemo

/

Lars Järnemo, Dan Anderssonspecialisten och konferencién på många bokmässor, har gått bort 74 år gammal.

Annons

Lars växte upp i Fredhäll och under större delen av sitt liv arbetade han i oljebranschen, först hos svenska BP där han var inköpare och befraktare och sedan på Texaco med planering och transporter av oljeprodukter. Den sista arbetsplatsen i Lars yrkeskarriär var hos OK Petroleum, sedermera Preem.

Under många år satt han i styrelsen för DELS (De litterära sällskapens samarbetsnämnd) och var suverän arrangör av och konferencier på De litterära sällskapens scen på Bok & Bibliotek i Göteborg. Ett av Lars mest brinnande intressen var Dan Andersson. Redan som 16-åring åkte han till Dalarna för att gå i Dans fotspår och som 18-åring blev han guide i Loussastugan i Skattlösberg i södra Dalarna, där Dan bodde och diktade. Lars var aktiv på Dan Andersson-sällskapets möten och bidrog med intressanta föredrag om Dans liv och författarskap. 2011 fick han ta emot Dan Andersson-pris vid Luossastugan.

Lars var en engagerad och mångsidig person. Många kommer att sakna honom som en pålitlig och god vän. Också hans kulturella gärning, hans humoristiska teckningar och hans lysande förmåga att kunna trollbinda en publik med föredrag och anekdoter kommer att stanna kvar i våra minnen.

Lars Järnemo sörjs närmast av dottern Elin med maken Daniel och barnbarnen Morris och Aston.

Catharina Söderbergh och Puch Magnus Olsson, Dan Andersson-sällskapet

Mer läsning

Annons