Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Fredriksson, Ludvika

/

Första gången jag träffade Lars var på en tidig Sunnansjöstämma. Han kom där i sluttningen ner mot dansbanan, ung och spelsugen var han.

Annons

Tonbildningen var det inget fel på. Detta hade väl lite sin grund i den kommunala musikskolan. Dock hävdar jag att Lars var född till spelman.

Det började välla fram en stor folkmusikvåg i Sverige och fler och fler spelmansstämmor uppstod. Bingsjö och Delsbo tillhörde de populäraste. För övrigt kom det spelmän från när och fjärran också till Skattlösberg. De mellanlandade där för att sen fortsätta till växande stämmor i olika landskap.

Lars hade kontakt med Ola Bäckström för att sköta om allspelet vid Bingsjöstämman. Lars blev för övrigt en mycket omtyckt fiolpedagog på hemmaplan. Många ungdomar fick genom hans försorg känna på hur musik skapades på detta speciella instrument. Hans medryckande spelsätt smittade av sig på elever i alla åldrar.

Nu sörjer undertecknad, övriga i spelmanskretsar och andra som kommit i kontakt med Lars. Han var en spelman av bästa märke.

Kamraten Ove Frid

Mer läsning

Annons