Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knall Holger Andersson, Öje

/

Stegen blev de sista åren lite kortare, mer hasande.
Men in i sista dagarna av sitt nära nog 88-åriga liv var han med i det sociala livet hemma i Öje, Knall Holger Andersson.

Annons

På Kulturgruppens senaste möte lämnade han över handlingar. Först under de alla sista dagarna blev det för tungt att ta sig till Centrumhuset för att äta. Då gick han och la han sig hemma i Knalla för att aldrig vakna mer.

Med Knall Holger Andersson försvann en stor idealist och en av de personer i Öjes historia som betytt mest för byn.

Holger föddes och dog i den östra av byns Knallgårdar och kan leda sina rötter i Öje in i medeltid. Han levde hela sitt liv där och arbetade oförtrutet för byns bästa. Som så många i hans generation blev Holger skinnskräddare. Engagerade sig fackligt och politiskt. Holger satt för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen, fullmäktige, som ordförande i Räddningsnämnden och i styrelsen för Dala Kraft för Malungs kommun.

Genom sitt politiska engagemang kom Holger att få avgörande betydelse för att Öje blev glesbygdscentra och fick sitt Centrumhus. Han var också engagerad i bildandet och driften av det kooperativ som idag driver servering, vandrarhem och camping.

Vandrarhemmet var ett av Holgers skötebarn, tillkommet när IOGT-logen i byn offrade sitt ordenshus till kooperativet. Speciellt då även logen engagerade Holger, nykterist som han var sedan ungdomen.

Från unga år hade Knall Holger ett stort idrottsintresse och kunde blivit framstående. Han utsattes för värvningsförsök men avböjde, enligt honom själv av blyghet. Det hindrade inte att Holger fortsatte idrotta och han var under några år med fyra Vasalopp Öje IF:s då meste vasalöpare. Han satt i Öje IF:s styrelse i tio år och har genom åren varit syssloman i flera samfälligheter i byn.

Mångsysslaren Knall Holger var även arkitekt. Han började på egen hand men förfinade kunskaperna via Hermods. Hemma i Knalla finns pärmar med ritningar till 42 byggnader som fått sitt utseende av Holger, bland dem dansbanan och serveringen på festplatsen Brånen. På väggarna hänger Holgers egna målningar, på bord och hyllor figurer snidade i trä som är utslag av hans konstintresse.

När gruppen som nu kartlägger byns historia bildades var Knall Holger en given medlem och var som nämnts aktiv även där in i det sista.

Att han uppskattats visas av att Öje IF vid föreningens 75-årsjubileum fick en penninggåva som av givaren benämndes Holgers donation.

Knall Holger Andersson sörjes närmast av makar Iris och två döttrar med familjer.

Gubb Jan Stigson

Mer läsning

Annons