Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Eriksson, Avesta/Storvik

Arkeologen Katarina Eriksson, tidigare Gustafsson och Liases, bördig från Grytnäs, Avesta, har gått ur tiden, 54 år gammal. Hon efterlämnar maken Mikael, dottern Matilda samt bonusbarnen Tobbe och Lina.

Annons

Katarinas språkbegåvning visade sig tidigt. Redan innan skolstart lärde hon sig läsa och blev en bokslukare genom åren. Livet igenom var hon en skicklig skribent och en fantastisk berättare.

Hon började i skolan i Grytnäs, flyttade till Östersund, men återkom till Avesta, där hon tog studenten. Några år senare började hon på kulturvetarlinjen i Uppsala och tog en magisterexamen med arkeologi som huvudämne.

Som bergslagsbo var järnåldern och medeltiden hennes stora intresseområde och hon anställdes på Länsmuseet Gävleborg. Där verkade hon i 22 år på olika positioner och ledde många utgrävningar. Ett oväntat fynd gjorde hon i en fångstgrop i skogen, sin blivande man och stora kärlek, Mikael, som var där för att inspektera skador efter ett skogsbolag.

Katarina och Mikael slog sig ner i Storvik och skapade ett trevligt och välkomnande hem. 2003 kom den efterlängtade dottern Matilda till världen.

Utöver jobbet var intressena många. Katarina sysslade med släktforskning, hon älskade mat och matlagning och skrev under flera år en matblogg. Hon var också en sann djurvän.

2014 var det dags för förändring och hon sade upp sig från museet och startade med en kollega företaget Balder arkeologi, vilket drevs med all den professionalitet och entusiasm som hon byggt upp under sin karriär, in i det sista.

Katarina var en stark, rak person. Trofast, generös och med sinne för det humoristiska i tillvaron. Hon var släktkär, hade förmågan att hitta vänner överallt och var en mycket engagerad och trygg mamma. Hennes tapperhet och optimism under hennes svåra sjukdom, var enastående in i det sista. Vi är många som kommer att sakna henne för resten av våra liv.

Kusin Åsa Berglund Cowburn

Mer läsning

Annons