Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Tillas, Leksand

/

Karl-Erik Tillas, Leksand, har avlidit till en ålder av 86 år.
Närmast anhöriga är maka Lillvy Tillas, barnen Marie Tillas Swahn och Cathrine Tillas med familjer.

Annons

Det märktes när Karl-Erik Tillas klev in i ett rum. Hans person tog plats. Han var bilhandlaren som alltid lade i högsta växeln och gasade mot nya äventyr.

Karl-Erik föddes den 19 maj 1931 och växte upp i Gamla stan i Stockholm. En eftermiddag i tonåren så blev han hembjuden till en vän som hade en radiogrammofon. När han hörde öppningsackorden till Northwest Passage med Woody Hermans orkester vände allt. En livslång dröm om jazz föddes.

"Det bara small till i huvudet", beskrev Karl-Erik Tillas ögonblicket senare i P2 Dokumentären från 2017 "Min morfar jazzälskaren".

Musiken förde honom till Vinterpalatset i Stockholm där han träffade sin blivande maka Lillvy på dans i februari 1948. Vid sidan om jazzmusiken intresserade Karl-Erik sig för bilar. Arbetet som bilhandlare tog familjen till Mora och Eskilstuna för att sedan landa i Västanvik, Leksand. Dalarna hade en speciell plats i Karl-Eriks hjärta. Barndomens somrar tillbringades i fäboden Vasselnäs i Våmhus.

Jantelagen bet inte på Karl-Erik. När han gick i pension bestämde han sig för att uppfylla sin dröm om att spela jazz. I mitten av 90-talet startade han det lilla storbandet Saxomania. Orädd ringde Karl-Erik upp sin ungdomsidol Putte Wickman och de spelade tillsammans under en bejublad konsert i Leksand. Under de kommande åren gästade andra jazzlegender som Charlie Norman, Jan Allan, Meta Roos, Arne Domnérus och Carli Tornehave, Saxomanias konserter.

Den 28 februari 2018 tystnade musiken för Karl-Erik Tillas.

I oändlig saknad,

Familjen genom Isabelle Swahn, barnbarn

Mer läsning

Annons