Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Forsmark, Gagnef

Som tidigare meddelats har Karin Forsmark avlidit, 91 år gammal.

Annons

Karin Forsmark har lämnat oss för gott men hennes livsgärning kommer att ha betydelse för många generationer. Det är hennes textila intresse, kunskap och skicklighet som på olika sätt har lämnats till eftervärlden.

Karin var under 1970-talet en av dem som genomförde en dokumentation av Gagnefs dräkttradition på uppdrag av Gagnefs Minnesstugas styrelse. Dokumentationen gav som resultat en tryckt dräktkalender. Några år senare blev uppdraget att undersöka förutsättningarna för en utställning av de spetsar och dräktdelar som Ottilia Adelborg och hennes vänner samlat för Gagnefs Minnesstugas räkning.

Gagnef skulle få ett spets- och dräktmuseum. Karin blev 1980 styrelseledamot i Gagnefs Minnesstuga och åt henne anförtroddes uppgiften att leda arbetet med ett framtida museum i samarbete med Dalarnas museum. Spetsmuseet kom till stånd 1991 i Gamla Prostgården i Gagnef, numera Ottilia Adelborgmuseet. Det gedigna arbetet med att dokumentera och registrera spetssamlingen har varit ovärderligt för den senare digitaliseringen av materialet.

I protokollen kan vi läsa att vid sidan av museisatsningen ombads Karin att återstarta knyppelutbildning för barn och ungdomar 1986. Det var traditionen från Ottilia Adelborgs knyppelskola som då fick en fortsättning. Senare tillkom också studiecirklar i knyppling. Dessa grupper fortsatte till dess att Karins syn omöjliggjorde för henne att se de fina knyppeltrådarna.

Karins minne lever i den vackert dokumenterade spetssamlingen, i spetsar till kyrkans textilier, bl a till en mässhake och i den banddokumentation som finns i Stiftelsen Gagnefs Minnesstugas arkiv.

För Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga

Lena Nordesjö, ordförande

Mer läsning

Annons