Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jöran Aldén, Falun

Tidigare chefen för infektionskliniken i Falun och Dalarnas förste smittskyddsläkare, Jöran Aldén,har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är barnen Markus, Jakob och Tove med familjer.

Annons

Jöran Aldén föddes i Ludvika och förblev Dalarna trogen hela sig liv med kortare undantag. Jöran var musikalisk och spelade i sin ungdom saxofon i orkestern Rialto. Vi som hade nöjet att göra bilresor med Jöran fick levande beskrivningar om de dansbanor som vi åkte förbi. Ibland fick vi nöjet att besöka dansbanorna varav många var igenvuxna men tack vare Jörans livfulla beskrivning hur det hade gått till väcktes de till liv igen.

Hans musikalitet och öppna och utåtriktade sätt gjorde det naturligt för honom att deltaga i Uppsalas studentliv under medicinstudierna. Han medverkade bl.a. med bravur i studentspexet Gustaf den Adolf på 60-talet.

Jöran tog studenten på latinlinjen och sin språkbegåvning och känsla för språket behöll han livet ut. Han var noga hur man skulle uttrycka sig i skrift och i patienternas journaler. Alla som arbetade på infektionskliniken fick utbildning i det svenska språket samtidigt som han gav oss medicinsk utbildning på ett förträffligt sätt.

1966 började Jöran på infektionskliniken på Falu lasarett och blev sedermera dess chef. Han månade alltid om sin personal och såg till att alla trivdes inte minst genom sin humor. Det gjorde att infektionskliniken blev en populär arbetsplats dit många sökte sig. Jöran hade ett otroligt minne för namn, födelsedata och orter i Dalarna och kunde nämna dessa data ur minnet för många patienter som han träffade.

Jöran avgick 1988 som klinikchef och tillträdde då tjänsten som Dalarnas förste smittskyddsläkare. Som smittskyddsläkare var han mycket aktiv och figurerade ofta i massmedia och tilldelades epitetet ”kolerans främste bekämpare i Dalarna”. Som smittskyddsläkare fick Jöran också huvudansvaret för att bekämpa HIV/AIDS-epidemin när den kom på 80-talet. Under sin tid som smittskyddsläkare gav Jöran ut en tidskrift om smittsamma sjukdomar i Dalarna. Förutom att kommentera infektionsläget i Dalarna kommenterade han även styrningen i landstinget. Jöran var aldrig rädd för att framföra och stå för sina åsikter. Vi kommer alltid att minnas Jöran som en duktig chef, varmhjärtad och duktig kollega samt god vän. Hans medryckande humor och klingande skratt kommer alltid att leva vidare med oss.

Kollegorna från infektionskliniken och smittskyddsenheten genom Anders Lindblom, Einar Forsling och Ivan Vig.

Mer läsning

Annons