Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Hansson, Uppsala/Ludvika

Överläkare Johan Hansson, Uppsala, verksamhetschef för kirurgi i Region Gävleborg, avled nyligen i en olyckshändelse, 54 år gammal.
Närmast sörjande är barnen Måns och Lisa, barnens mamma Maria, Johans mamma Anita, hans syster Eva med familj och sambo Minna.

Annons

Johan växte upp i Ludvika. Efter officersutbildning i Falun började han 1992 studera medicin i Uppsala följt av kirurgutbildning på Akademiska sjukhuset och specialistkompetens i kirurgi. Därefter flyttade Johan till Gävle och skaffade sig specialistkompetens också inom urologi, som blev hans huvudsakliga kliniska område. Han avslutade sin forskarutbildning i Uppsala med doktorsexamen 2009.

Johan hade ett tydligt intresse för ledarskap och för de människor som arbetade omkring honom. Kanske bidrog den militära utbildningen till detta. I Gävle blev Johan snabbt klinikens läkarchef. 2011 blev han verksamhetschef för den länsgemensamma kirurgkliniken, ett uppdrag han skötte med framgång och utan att väja för svårigheter förenade med uppdraget. Johans förmåga att hinna med var imponerande och hans arbetsförmåga kunde vara närmast obegränsad. Johan hade god kunskap om vad som pågick inom den geografiskt spridda kliniken. Han engagerade sig mycket för verksamhetens utveckling och kvalitet och försökte på olika vis kunna förbättra den.

Ett av Johans fritidsintressen var fallskärmshoppning. Han var mycket erfaren och deltog i flera internationella rekordförsök i formationshoppning. Han arbetade med fallskärmshoppningens säkerhetsfrågor. Trots det blev det fallskärmshoppningen som tog hans liv i förtid.

Jag var Johans chef på Akademiska. Senare anställdes jag av Johan att arbeta med kvalitetssäkringsfrågor. Det var alltid stimulerande att diskutera sjukvård och vårdkvalitet med Johan. Han utvecklades mycket väl med arbetsuppgifterna, han fick användning för sina starka positiva sidor och mognade till en väl fungerade chef/ledare i Gävle. Det var ett nöje att arbeta med Johan.

Ulf Haglund, professor emeritus i kirurgi, Uppsala

Mer läsning

Annons