Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Raihle, Falun

Förre länsmuseichefen Jan Raihle, Falun har hastigt avlidit, 70 år gammal. Han sörjes närmast av hustru Sonja samt barnen Erik och Anna med familjer.

Annons

Vi hade nöjet att samarbeta med Jan Raihle kring kampanjen då Dalarnas Museum köpte Arne Johanssons samling av Hagströminstrument och andra med företaget förknippade föremål, världens största samling i sitt slag. Vi fann i Jan en medspelare som med lågmäld men orubblig entusiasm ledde oss framåt, så att museet till sist kunde förvärva allt detta. Nu kan både samtid och framtid få ta del av denna Dalabaserade entreprenörs- och kulturhistoria som gett efterklang över hela världen. Samlingarna har nu länge visats på museet och har även gått på USA-turné.

Hagströmkampanjen var kanske den första i sitt slag i Sverige, där ett samhällsägt museum i sådan omfattning drev en kampanj för att kunna få in sponsormedel för att köpa en samling. Kampanjen uppmärksammades i museikretsar inte bara i Sverige utan även utomlands.

Att Jan var mångsidig lärde vi oss snabbt. Hans intresse för byggnadshistoria ledde bland annat till att han efter pensioneringen började knuttimra. Han tog också gärna första bästa tillfälle att få kränga på sig en elgitarr, såklart en gammal Hagström, för att tillsammans med vänner spela den sextiotalspop som han en gång började med i ungdomen.

Jan var därtill en vänsäll person, som man trivdes med, vare sig det var bara över en slät kopp kaffe eller över bättre mat och dryck. Det ledde nästan alltid till filosofiska och underhållande samtal om stort som smått.

Våra tankar går till Jans närmaste. Vi förstod att Jan såg fram emot att få leva pensionärsliv och få ägna mer av sin tid åt familj, intressen och hobbies. Nu blev den tiden tyvärr alltför kort. Vi får glädjas åt att ha fått umgås och arbeta med Jan Raihle, och vi får se till att hans efterlämnade avtryck i kulturarvet förvaltas på bästa sätt.

Karl Erik Hagström Jr, direktör, Älvdalen, Mikael Jansson, redaktör, Uppsala, Arne Johansson, företagare, Östersund, Clas Yngström, musiker, Falun

Mer läsning

Annons