Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Raihle, Falun

Det är med stor sorg vi har nåtts av beskedet att Jan Raihle, tidigare landsantikvarie i Dalarna och länsmuseichef, hastigt avlidit i en ålder av 70 år.

Annons

Det finns många museer och så finns Dalarnas museum. När Jan Raihle år 1993 blev museets chef var läget mycket kritiskt och förhoppningarna på honom därmed stora. Det krävdes nya arbetsformer såväl innanför som utanför museets väggar. Ett länsmuseum som Dalarnas museum (tillika landskapsmuseum) har det större museets möjligheter till överblick och det mindre museets till närhet. Och olika sätt att berätta.

Genom den tillfälliga utställningen kommenteras nuet och genom basutställningen tolkas kulturarvet liksom genom boken. Jan gav Dalarnas Hembygdsbok en ny profil och större roll. Vi hoppades att han nu skulle få tid att skriva sin egen bok, den om de medeltida timmerhusen, han var den ledande experten i landet. Under sina sista år dessutom en praktiskt utövande timmerman. Tillika var han både en utövande musiker med eget rockband och en entusiastisk förkämpe för bevarande och levandegörande av Hagströms musikinstrument.

När Dalarnas museum 2002 fyllde 40 år presenterade Jan sin framtidsvision Nya Dalarnas museum att utvecklas i etapper. En vision han efterhand lyckades förverkliga. Vi som på olika sätt har samarbetat med Jan har tyckt att det alltid var stimulerande. Han var en skicklig yrkesman, en varm och generös människa som vi djupt saknar.

Örjan Hamrin, Erik Hofrén, Maths Isacson

Mer läsning

Annons