Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Wiberg, Rättvik

Ingrid Wiberg avled på Enådal i Rättvik tisdagen den 21 mars, 101 år och 3 månader gammal. Hon efterlämnar barnen Heléne, Susanne, Anders och Marianne, svärdotter och svärson, 10 barnbarn och 20 barnbarnsbarn. Maken Gustav, som även han blev 101 år, avled 2011.

Annons

Ingrid var född i Malmköping på julaftonen 1915 som oäkta barn. Ingrids föräldrar kom från vitt skilda samhällsklasser. Ingrids far, Nils Rodéhn, var officer och en mycket känd flygare, och det var inte möjligt att officiellt erkänna faderskapet då det skulle förstöra hans karriär. Det hela löstes med en engångsersättning på 500 kr.

Därför står i kyrkboken fader okänd. Då Ingrids mor inte själv kunde ta hand om sitt barn växte hon upp hos sin mormor. De bodde mycket påvert tillsammans i ett enda kök. Ingrid har berättat att hon ibland fick träffa en man i uniform som hon inte visste vem det var. För Nils Rodéhns familj var Ingrid vid den tiden okänd.

I februari 1920 störtar Nils Rodéhn och omkommer. Efter sig har han lämnat ett brev där han berättar att Ingrid finns. Då bestämmer sig Nils Rodéhns mor för att adoptera Ingrid – sitt eget barnbarn. Så kom hennes farmor att även bli hennes mor och i maj 1921 flyttas Ingrid från sin mormor Malmköping till sin farmor i Stockholm.

Släkten Rodéhn råkar ut för fler tragiska händelser i början av 20-talet och snart måste Ingrid med sin adoptivmor / farmor flytta ihop med Nils bror Karl Rodéhn och hans tre barn. Genom detta kom Ingrid att växa upp med sina kusiner som hon som äldsta barnet fick ta stort ansvar för. Då Ingrid är 18 år och går på barnsköterskeutbildning, avlider hennes farmor. 1936 flyttar Ingrid till Uppsala för att utbilda sig till sjuksköterska.

Där träffar hon vår far Gustav. De gifter sig 1940 och får tre barn i början av 40-talet. Sedan Gustav fått tjänst som lärare på samrealskolan i Rättvik 1945, flyttade familjen och bosatte sig på Lerdal tillsammans med Gustavs åldriga föräldrar. Barnaskaran utökades med ännu ett barn 1950.

Trots det omfattande arbetet i hemmet så krävde Ingrids rörliga intellekt mer stimulans. Hon gick därför ständigt på olika kurser; litteratur, filosofi, spanska, engelska, slöjd och klädsömnad. Hon blev mycket kunnig i att sy Rättviksdräkter. Ingrid var mycket beläst och väldigt stolt över att ha lånekort nr 2 på sockenbiblioteket. Läste gjorde hon på nätterna. Utöver detta ägnade Ingrid också mycket tid och intresse åt Rättviks Rödakorskrets.

Ingrid var en synnerligen utåtriktad person, intresserad av andra människor, väldigt omhändertagande och tyckte mycket om att umgås. Hon ordnade gärna kalas och var mycket duktig på att laga mat. Hon kunde konsten att koka soppa på en spik för att använda ett av hennes många uttryck. Ingrid var oerhört arbetssam, praktisk, fantastiskt flyhänt och hade alltid något för händerna.

Ingrid höll kontakt med praktiskt taget hela släkten, gamla mostrar och kusiner i Malmköping, den stora Amerikasläkten och Gustavs släkt men även med många goda vänner.

Ingrid var fantastiskt gladlynt och hade en otroligt positiv livsinställning. Det var inte ofta man kunde se henne lite nere och det kunde hon snabbt vända med ett nu tar vi nya tag.

Att gnälla för att man inte hade något att göra var inte lönt, det avfärdade hon snabbt med att det var bara nyttigt att ha tråkigt en stund då blir det roligare senare.

Ingrid som föddes som ensamt barn har fått se hur släkten utökats till att omfatta 34 personer i rakt nedstigande led. För oss alla har Ingrid varit en underbart varm och omtänksam person och ett stort stöd i livet. Nu bevarar vi Mor med stor tacksamhet och glädje i våra hjärtan.

Barnen Heléne Wiberg, Susanne Collett, Anders Wiberg och Marianne Wennström

Mer läsning

Annons