Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingegärd Isacson, Fors

Ingegärd Isacson, Nickarvet, Fors, har lämnat sitt liv på jorden.

Annons

Ingegärd föddes 1926 i en stor syskonskara på gården Hyttbäcken i Folkärna. Här sträcker sig kulturarvet många generationer tillbaka i tiden, och hennes farfars syster var mor till Erik Axel Karlfeldt. Ingegärd växte upp i nära samverkan särskilt med fadern, och hon blev väl förtrogen med livet på bondgården.

Hon tyckte om att arbeta praktiskt, att vara ute i naturen och hade samtidigt motivation och kraft att studera. Ingegärd blev sjuksköterska och barnmorska. För oss i en yngre generation blev hon en förebild i att kunna förena yrkesarbete, äktenskap, familj och ett stort ideellt engagemang.

Ingegärd, med flicknamnen Andersson / Thomasson, fann den stora kärleken hos Lars Isacson från Hälla. De gifte sig 1955 och flyttade till Falun, där Ingegärd arbetade på Falu BB. Döttrarna Christina och Maria föddes. En minnesvärd dag i början av 1960-talet välkomnades den unga familjen till Lars morbror Oskar Olsson med fru Rut i Nickarvet och erbjöds att ta över gården.

Ingegärd och Lars tackade ja, och väl installerade på den vackra gården i Stora Nickarvet föddes dottern Inger. Ingegärds arbete fortsatte nu på Avesta BB, där hon starkt stred för BB:s framtid och själv avslutade sitt yrkesarbete med att vara föreståndare.

Som barnmorska är Ingegärd Isacson en omtalad och mycket speciell person i många kvinnors liv. Med största professionalitet och ett enastående glatt humör har hon hjälp tusentals barn till världen. ”Barnmorska är världens bästa jobb”, sa hon, och strök under värdet av att BB finns geografiskt nära för kvinnorna som ska föda.

Ingegärds ideella engagemang gällde scoutrörelsen, hembygdsföreningen och inte minst Åsgarns bygdegårdsförening. I många år var hon ledamot av bygdegårdsföreningens styrelse och en primus motor i att organisera evenemang av olika art.

På min näthinna finns för alltid bilden av Ingegärd när Avesta 1996 var värd för den nationella Landsbygdsriksdagen. Planering siktade in sig på 500 deltagare och 1200 anmälde sig och kom. I teaterns stora entréhall stod Ingegärd i sin sockendräkt, serverade kaffe och dirigerade människor till rätt salar. Det var skärpa och glimten i ögat i allt Ingegärd tog sig för.

Nu ska vi fortsätta att tala om Ingegärd Isacson, att hålla minnet av henne och hennes verkan vid liv. Närmast sörjande är maken Lars och de tre döttrarna med familjer.

Karin Perers, ordförande i bygdegårdsföreningen

Mer läsning

Annons