Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga-Maj Birkehag, Ludvika

/

Vår kära mamma, Inga-Maj Birkehag har gått bort.

Annons

Hon somnade lugnt in på Solsidans äldre boende i Ludvika den 29 Mars. Hon blev 93 år och personalen där tog väl hand om henne under de två åren hon vistades där.

Hennes ledord i livet har varit att hjälpa andra som har det svårt. Hon arbetade som distrikts och skolsköterska i Ludvika. Men hennes kall och största livsgärning blev att hjälpa sjuka och fattiga människor i Indien.

Det blev inte mindre än 32 hjälpresor till olika barnhem, sjukhus och Lepra hem i Indien. Hon var med och byggde upp en skola i Bombays slum kvarter för insamlade medel från bl a loppisverksamhet i Ludvika under organisationen Bröd till bröder som Korskyrkan i Ludvika driver genom Örebromissionen. Numera heter insamlingen Ge för livet.

Hon tog även med sig skor, kläder, leksaker och pengar till Indien som givare i Sverige hade skänkt. Hon hade ständig övervikt på sitt bagage - ibland upp till 80 kilo. Men det ordnade sig alltid då det handlade om välgörenhet.

Många olika projekt i Indien har fått bidrag och hjälp genom hennes insamlande och arbetsinsats. Ett väveri startades i Tamkuhi, volontärarbete i Calcutta och hjälparbete i Gorakhpur mot leprasjukan (spetälska). Tillsammans med vännen Kerstin Jorendal startade de upp en skola i en fattig by och anställde en lärare. Periodvis arbetade hon även med Moder Teresa i Calcutta.

Hon reste också med ett lastfartyg till Brasilien för att hjälpa utsatta gatubarn i storstäderna. Hon reste enkelt på sina resor och kunde även lifta sig fram om det behövdes. Hon var aldrig rädd.

Som mamma till oss tre barn var du alltid ödmjuk, kreativ, omtänksam, generös och du älskade livet. Störst av allt är Kärleken, mamma. Vi minns dig med stor saknad.

Jan, Anders och Eva

Mer läsning

Annons