Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Westling

Professor Håkan Westling, tidigare rektor vid Lunds universitet, har avlidit nära 90 år.

Annons

I samband med hundraårsjubileet av Gagnefs Vårdcentral, ”Elfgårdens sjukhem” hade vi i juli 2012 glädjen att ha professor Håkan Westling som invigningstalare. Professor Westling hade efter sin pensionering fått uppdrag av Lunds universitet att gå igenom dem som avlagt doktorsgrad från universitetets grundande (1666) och framåt.

Han träffade på, som den första kvinnan, medicine doktor Gertrud Gussander. Hon hade 1912 disputerat i kirurgi i Lund. Håkan Westling blev nyfiken på vem denna kvinna var.

När han senare kontaktades av en bydokumentationsgrupp från Gagnef fick han veta att Gertrud Gussander var den kraftfulla doktorn som verkat i Gagnef sedan 1909, först som privatläkare och senare som kommunläkare och att hon 1912 byggt ett eget sjukhus på Älvudden vid Dalälvarnas förening.

Håkan Westlings efterforskningar presenterades i Medicinhistoriska sammanhang. Vi tackar för att han satte oss på spåren om Gertrud Gussanders akademiska bakgrund. Vi hade senare mycket kontakt, och stor nytta av hans tidigare arbete när vi till jubileum och utställning publicerade boken ”Gertrud Gussander kirurgpionjär och föregångskvinna”, med förord av Håkan Westling.

Vi är glada att personligen under ett par dagar 2012 ha fått träffa och höra den vänlige Håkan Westling som delade vårt stora intresse för doktor Gussander.

Elisabeth Hultcrantz, Lena Nordesjö, Lars-Olof Nordesjö

Mer läsning

Annons