Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gottfried Michold, Leksand

Vår käre far Gottfried Michold har lämnat jordelivet, 87år.

Annons

Far växte upp i Oppach på östra Tysklands landsbygd, som nummer fem av sju syskon.

Tidigt arbetade han i familjens såg och jordbruk. Stora intressen var fåglar och musik. En tid bodde han i Dresden och studerade orgelspel. Händig som han var byggde han en liten träorgel.

Senare blev det en sågverksteknisk utbildning i Rosenheim. Under den tiden blev han allt närmare bekant med vår blivande mor Lisel, och de förlovade sig. Lite senare for far till Sverige för praktik på sågverk och pappersbruk i Boxholm och Gävle. Då besökte han även Leksand under midsommartid, vilket senare visade sig var ett lyckokast.

Efter ett år återvände far till Lisel. De gifte sig i Oppach och bosatte sig på fädernegården. Här försörjde far familjen med masstillverkning av en egen utvecklad och patenterad fågelholk.

Den östtyska diktaturens tryck ökade och våra föräldrar flydde. 1959 kom de med två barn till Leksand. Här föddes även familjens två yngsta barn.

Far arbetade i skogen, på Norsbro sågverk och i snickeriet Ahrnebergs. Snart skapade han Dalaholz, en agentur som förmedlade trä från Sverige. Sågverksbesöken blev många, likaså mötena med kunder som fanns i flera länder. Att det gick bra berodde nog inte bara på fars virkeskunskaper, utan också på hans ihärdighet och humor.

Mängder av utflykter i naturen har vi gjort tillsammans, och fars intresse för jakt var enormt.

Far var viljestark och ville ständigt ha något att göra. Ro sökte han i kristendomen och i naturen. Förmågan att överraska behöll far ända till sin död på kyrkogården, bara en liten stund efter vår mors jordfästning.

Tack för den kärlek du gett och för din kreativitet som visat oss många möjligheter!

Ulrike, Christoph, Gunnar och Björn

Mer läsning

Annons