Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gert Ingemar Hansson

Ingenjör Gert Ingemar Hansson till minne.

Annons

Ingemar föddes den 28 juli 1937 på Gerlesborgs gård i Bohuslän och ett tidigt minne som han brukade berätta om var när polisen kom och talade om vikten utav att det var tillräckligt mörklagt i bostaden. En stor upplevelse för en liten krabat på 4-5 år.

Efter realskola, värnplikt och sedermera ingenjörsexamen på Chalmers tekniska läroverk så började yrkeslivet. 1963 fick Ingemar tjänst som Ingenjör vid Grimmeton radiostation som låg inom Varbergs radiosektion. Grimmeton radiostation var byggd för telegrafiförbindelserna mellan Sverige och Amerika skulle fungera.

Stationens placering var gjord med hänsyn taget till frisiktskriteriet mellan Sverige och Long Island utanför New York. Stationen hade stor betydelse för kontakten med Amerika under andra världskriget för då var sjökabeln ur funktion. Marinens radio använde stationen för kontakt med ubåtar i undervattensläge. Idag är Grimmeton, SAQ, klassat som världsarv.

Ingemars yrkesliv gick vidare och 1969 fick han anställning vid televerkets radiofjärrnätskontor i Karlstad. Här bestod arbetsuppgifterna utav radiolänkprojektering. Fram till ca 1975 gjordes s.k. rekognoseringsrapporter som lämnades vidare till huvudkontoret i Stockholm och där projekterades radiolänkarna.

Efter 1975 så bildade Televerket Radio en mer decentraliserad organisation och sex radioområden bildades och RO Bg Karlstad var ett område. Ingemar höll hela 70-talet på med radiolänkprojektering utav FDM-radiolänkar och även infrastruktur till dito. Kunderna var de tre televerksområden som låg inom Ro BG.

Efter hand så ersatte TDM FDM och radiolänktekniken blev digital. Under 80-talet så fortsatte Ingemar med radiolänkprojekteringen men nu var det digitala radiolänkar med PCM-pulstågshastigheter på 2-,8- och 34 Mbit/s. Ericssons succe. Den s k Minilinken gjorde nu entré över världen och så även i Sverige. Ingemar projekterade alla minilinkens varianter och föreslog systemlösningar kunderna på de s.k. teleområdena.

Under 1990-talet så började Ingemar att projektera abonnentnära radiolösningar. Långa telefonledningar ut till kund ersattes med radiolösningar. Det kunde vara en s k enkanalsradiolänk eller en ”fast NMT”. I samband med dessa installationer så fick Ingemar konstruera mycket själv och detta gillade han. Det kunde exempelvis vara en taxepuls som måste föras över på något sätt och då kom ”ingenjörsådran” väl till pass.

I slutet av 90-talet så pensionerade sig Ingemar och flyttade från Karlstad till sin fädernegård. Ingemar var gladlynt, proper och väldigt envis.

Tack för de dryga 30-år som jag fick vara din vän.

Fins Kjell Eriksson, Nås, Dalarna

Mer läsning

Annons