Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Kungsmark, Säter

När vi lämnade Stockholm för mer än tio år sedan och fann ett idealiskt boende på Skönvik drogs vi in i det kulturella och sociala livet av Eva Kungsmark som då var kommunalråd.
Vi kände oss välkomna från början.

Annons

Eva var den kreativa, sprudlande tändhatten och motorn i staden. Tack vare Eva lärde vi känna staden och stadens historia. Vid den tiden var den så kallade Fasta Paviljongen just tömd på verksamhet och var helt oförstörd. Inspirationen från det närliggande Mentalvårdsmuseet gjorde att vi började diskutera tanken på att i dessa lokaler skapa ett nationellt museum för så kallad särlingskonst något som endast finns på några få orter i Europa.

Vårt land har en stark tradition från några av våra bästa konstnärer som lidit av psykiska sjukdomar och lämnat efter sig värdefulla konstverk. Ernst Josefsson, Sigrid Hjertén och Erland Cullberg är några svenska exempel.

I Sverige är särlingskonsten en viktig del av vårt kulturarv och tanken på ett sådant museum just i vårt land ligger nära tillhands.. Eva Kungsmark tände på alla cylindrar och bildade en arbetsgrupp med alla tänkbara intressenter. Vi hade ett antal möten i Säter och det såg ljust ut. Problemet var att själva huset sålts till en privatperson som hade andra planer.

Eva gjorde ändå en stor insats för bevarande av historien. Hon tog fram resurser för att kartlägga och beskriva husets historia vilket förtjänstfullt gjordes av silversmeden Staffan Nilsson i Falun. Jag är djupt tacksam över Evas insatser för bevarandet av kulturarvet i Säter.

Jag är också tacksam över att hon hjälpte oss med integrationen i Säter så att vi fick ett socialt nätverk och kunnat ta del av det rika kulturliv i staden som hon medverkade till att bygga upp under sina år som ledande politiker.

Tack Eva för att jag fick vara din vän.

AnnBritt Grünewald

Mer läsning

Annons