Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eskil Elg, Vikmanshyttan

En kämpe har gått ur tiden.
Eskil Elg född 1921 fick somna in den 22 februari.

Annons

2005 startade vi en studiecirkel i Vikmanshyttan med rubriken " Liv och leverne i Vikmanshyttan ur ett bruksperspektiv". Där kan man läsa att Eskils mor dog när han var nio år. Som barn byggde pojkarna åskgudar i Björkhagen. Lärarinnan i skolan var elak mot barnen, men Eskil sa: "Hon hade inga favoriter, hon slog alla lika mycket".

Det byggdes en slalombacke som invigdes 1939. Där var Eskil med och hjälpte till. Idrottsföreningen CRU IF tackade honom med ett presentkort för jourtjänst vid slalombacken.

Sin fritid har han tillbringat mycket vid sjön Gessan. Nu på ålderns dagar tog han en cykeltur dit. I unga år åkte han skidor och spelade fotboll. I skidsektionen var han med och arbetade med mycket, bland annat ett elljusspår.

När det gäller arbete så var hans första jobb i valsverket, därefter i finverket. 1941 kom han till härdverkstaden. Det var ett fritt arbete med god laganda och fin gemenskap. 1950 fick han motta ett guldur och var bjuden till Stora Kopparberg i Falun.

1976 lades bruket ner och han hamnade på Isolerglas. Den 11 augusti 1981 fick han uppsägning på grund av arbetsbrist.

För en månad sedan träffades Sune, Karl-Erik, Birgit och Lars-Olov tillsammans med Eskil för att höra lite mera om Vikmanshyttan. Eftermiddagen blev intressant då Eskil hade mycket material med sig, som han delgav oss. Nu har vi inte längre någon att fråga.

Vila i frid.

Birgit och Lars-Olov Norström

Mer läsning

Annons