Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Andersson, Stora Skedvi

Erik Andersson, Stora Skedvi, har stilla insomnat.

Annons

Erik föddes på gården Kolars, i Finnbo, Stora Skedvi den 12 juni 1923, och fick som äldst av tre syskon ta ansvar för den lilla gården. Bland minnen från ungdomsåren fanns den tid då finska krigsbarn kom till Sverige och några fick bo på gården. Kanske bidrog tidsepoken till att prägla Eriks liv och gärning.

Utöver arbete på gården och på Trollbo cementfabrik, ägnade Erik stor del av sin tid åt att genom olika politiska uppdrag, för centerpartiet, bidra till samhällets utveckling. Erik var bland annat ordförande i den tidens barnavårdsnämnd och skolstyrelse, och värnade de utsatta och de som hade svårare förutsättningar än andra att få bra liv.

Erik var idrottsintresserad och var aktiv i den lokala idrottsföreningen med bland annat orientering och skidåkning. Eriks hjärta klappade varmt för hembygden, och han var en aktiv representant för sin socken och sin kommun i olika sammanhang.

Efter pensioneringen ägnade Erik många timmar åt att på olika sätt bidra i hembygdsföreningen, med dokumentation, med att skriva för Skedvi-plogen, och med att praktiskt och administrativt bidra i renovering och upprustning av bl a Kaplangården och redskapsmuseet på Hembygdsgården.

Erik gifte sig 1949 med sin Gunvor, och de fick två barn, Gun-Britt och Sören. Erik hade inte möjligheter till högre utbildning efter folkskolan. Istället understödde han barnens vilja och ambitioner i sina utbildningsval. Erik satte inte sig själv i första rummet. Därför gladdes vi alla när Erik efter pensioneringen deltog i olika resor, vilket intresserade honom mycket.

Utöver resor lokalt och nationellt, besökte Erik bland annat Moseldalen på båt. En av hans sista lite längre resor gick till Skottland. Erik var en otroligt vänlig och sympatisk person, som månade om oss alla och ville oss väl. Jag kunde inte ha haft en bättre svärfar.

Erik kommer att vara i ljust och varmt minne bevarad av barn, barnbarn och oss ingifta i familjen, och hans gärning finns också bevarad i husbyggen, träföremål, möbler och andra ting som skapats invid eller från den älskade skogen kring gården i Finnbo.

Anne Andersson, svärdotter

Mer läsning

Annons