Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa Klyftell, Borlänge

Till minne av Elsa Klyftell, vår förra granne i Paradiset.

Annons

I vår lilla gata i Paradiset har på sistone många förändringar skett. Medan Elsa och Rolf bodde kvar här mitt emot var makarna Klyftell de bästa grannar man kunde ha. De deltog med oss i glädje och sorg och var med vid fester och utflykter. De ställde upp så fint, när min pappa blev sjuk. Långt senare drabbades Rolf av en stroke och efter åratals växelvård hamnade även han på Hällsjöhemmet, när pappa var borta och jag hade mamma där. Klyftells och vi hade bytt tidning i alla år, så Elsa och jag träffades i princip dagligen. När jag var bortrest vattnade hon åt mig och tog in posten.

Elsa åkte nästan varje dag med bilen eller cykeln för att hjälpa till med Rolf och underlätta för personalen. Omtänksam som hon var delade hon med sig till allt och alla överallt, gärna till de boende och inte minst till personalen, som behövde uppmuntran i det dagliga slitet. Efter många år däruppe gick Rolf bort för knappt tre månader sedan och nu stod Elsa i tur. Hon somnade utan förvarning in på Annadagens morgon.

Elsa Klyftell var en sann blomstervän, som ständigt pysslade om sin trädgård. Folk stannade alltid till för att beundra färgprakten och byta några ord med henne, där hon låg på knä och rensade. Där fanns aldrig ett ogräs i rabatterna eller ett löv på infarten. Duktig var hon att skotta snö och så fort plogen gått var hon ute mitt i natten i vinterkylan och tog bort de breda, tunga plogvallarna, som alltid hamnade hos henne där på hörnet.

I sitt yrkesliv arbetade Elsa på banken och var inom föreningslivet en mycket uppskattad kassör. Hon ordnade fester och resor för veteranerna i Kvarnsveden, där båda engagerade sig förr. Hon höll sitt hus perfekt städat, putsade fönster och bytte gardiner i ett kör. Hon lagade mat i mängder, bakade massor av fint kaffebröd och delade ut. Det är svårt att hitta en mer generös person än Elsa! Hon och Rolf var så överens om att ge, medan de levde. De hade en stor vänkrets och det är inte svårt att förstå!

På senare tid blev också Elsa sjuk och fick ett rum nära Rolf på plan 3. Där fanns hon under drygt två år. Jag tittade upp till dem ibland och då blev de så glada! Vi firade Elsas 90-årsdag där 14 september. Inom fem dagar var Rolf oväntat nog borta, men nu har de två fått förenas! Både jag själv och grannarna här tänker på sönerna Kjell och Tommy med familjer, som mist bägge föräldrarna på kort tid. Vi sätter värde på att Kjell och makan Bodil just tagit över huset. Nu är det Klyftells för tredje gången här, då Elsa och Rolf i sin tur flyttade in efter Tommy med familj för drygt 30 år sedan. Det känns fint mitt i saknaden.

Lena Gäfvert

Mer läsning

Annons