Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta Nyström, Rosersberg

/

Folkskolläraren Britta Nyström, född Mogard, Kimsta gård, Rosersberg, har avlidit i en ålder av 87 år. Hon sörjes närmast av maken Sten, barnen Per, Mats, Ann-Mari med familjer. 

Annons

Britta, föddes och växte upp i Stockholm. Hennes föräldrar, Naemi och Emil. var båda lärare respektive överlärare, vilket säkert inspirerad Britta att själva gå samma väg. Efter studentexamen följde studier vid lärarseminariet i Stockholm. Därefter fick Britta sin första tjänst vid Midsommarkransens skola.

Somrarna tillbringade familjen i Söderbärke, Dalarna. Det var också där Britta i redan i sin ungdom lärde känna sin blivande make Sten. Britta hade redan som liten en stark längtan ut till landet. Då Britta och Sten gifte sig 1953, flyttade paret till gården Kimsta, i Sigtuna kommun.

Britta vikarierade i Skånela och Norrsunda folkskola, samt i Märsta centralskola, detta samtidigt som hon var med i skötseln av den nyinköpta gården. Hon var aktiv medlem i lokala Röda Korset. När familjen så småningom växte övergick hon helt till att ta hand om gården och familjen. Varje sommar tillbringade familjen i barndomens Dalarna. 

Förutom en livslång kärlek till musik, litteratur och teater tyckte hon om att handarbeta. Hon byggde nyckelharpor, skapade bildvävar och filmade. Hon njöt även av att vara ute i skog och natur. Tillsammans med maken gjorde hon flera resor runt om i världen, där hon fotograferade och tog del av nya kulturer.

Genom åren växte vänkretsen, både från när och fjärran. Brittas gästfrihet var alltid stor, liksom hennes familjekärlek. Det fanns alltid tid för hennes barn och sedan även för barnbarnen. Britta var familjens naturliga sammanhållande punkt som höll ordning på alla högtidsdagar. Inget var för litet för att firas enligt Britta.

Minnena är många och saknade är stor. 

Ann-Mari Brockman, för familjerna

Mer läsning

Annons