Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt Lönnberg, Rättvik

Förre hörselpedagogen Britt Lönnberg, Rättvik, har avlidit i en ålder av 73 år. Närmast anhöriga är sönerna Pär och Jonas.Britt Lönnberg växte upp i Stockholm. Hon tog studenten på Brännkyrka Läroverk. Därefter läste hon på speciallärarlinjen för hörselskadade barn i Stockholm.

Annons

Britt Lönnberg växte upp i Stockholm. Hon tog studenten på Brännkyrka Läroverk. Därefter läste hon på speciallärarlinjen för hörselskadade barn i Stockholm.

År 1971 flyttade hon med sin familj till Mockfjärd. Där arbetade hon på Mockfjärdsskolan några år. År 1974 började hon arbeta på Hästberg i Falun, en specialpedagogisk enhet för barn med olika grad av hörselnedsättningar. Där var hon en uppskattad medarbetare och hon hade en unik förmåga att få kontakt och förtroende hos barnen.

Under 17 år var hon chef för verksamheten men de sista åren arbetade hon som lärare. Under den här perioden hade hon även en framträdande roll inom den pedagogiska hörselvården i Dalarna. Britt brann för att alla barn med grav hörselnedsättning skulle ha bästa möjliga förutsättningar till ett eget språk och att deras föräldrar skulle få ett bättre omhändertagande. År 2008 gick hon i pension och avtackades med en stor fest efter 34 år.

Britt var en snäll, positiv, generös och ödmjuk person. Hon var duktig på att rita och måla. Hon ritade alltid julkort med speciella tomtemotiv samt målade vackra rosor.

Britt tyckte mycket om att resa. På 60-talet reste hon ofta till den lilla byn Altea i Spanien med vår far Anders. De blev bekanta med lokalbefolkningen och våra föräldrar tog även med oss barn till Altea två gånger på 80-talet.

Hon tillbringade mycket tid av sin uppväxt i Nedre Gärdsjö utanför Rättvik där hennes morföräldrar hade en gård vid Gärdsjön. Hon älskade att vara där och närheten till vattnet uppskattade hon mycket. Vi bodde även där på somrarna under vår uppväxt och efter att hon gått i pension så tillbringade hon mycket tid där.

Mamma avled den 21 juli. Vi saknar henne väldigt mycket.

Pär och Jonas Lönnberg

Mer läsning

Annons