Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger Rosén, Djurås

"Köp en brödlimpa åt mig också!" - Birger Roséns sista ord innan han dog 102 år gammal, på Älvudden där Öster- och Västerdalälven möts. Han föddes i Båtsta, vid stranden av samma älv i en omskakande tid.

Annons

Mamma Anna var äldsta dottern på gården och Birger växte upp i lek och arbete med jämnåriga i hennes stora syskonskara. Morfar var sträng och krävande men flera vuxna i hans närhet gav tillräckligt med kärlek för att Birger skulle utvecklas till en ovanligt positiv och omtänksam människa.

Frånsett arbetsutflykter som målare till Stockholm stannade han i Dalarna, bland de timrade röda stugorna i Djurås by, med sin fru Svea och sonen Svante. Efter hustruns tidiga död tog Birger själv hand om sonen och fick till sin stora glädje hela livet bo nära hans familj med sonhustrun Ann-Cristin och barnbarnen Jonatan, Gabriel och Markus. Där badade och fiskade de på sommaren, åkte skidor och bob på vintern.

Birger var en baddare på att fiska, gädda i Daläven på hemmaplan, röding och harr i fjällsjöar med sina kamrater. Med andra vänner åkte han skidor, från att de själva trampade upp de första slalombackarna Solbacka och Nybroberget ända tills han i hög ålder susade ner för maskinpistade backar på Åreskutan.

Detta var möjligt tack vare en alltigenom hälsosam livsstil. Särskilt viktigt var det dagliga intaget av fem rönnbär, som han såg till att ha tillräckligt av i frysen för vinterns behov. Ändå viktigare var antagligen hans goda humör, glimten i ögat och ständiga nyfikenhet. Genom denna blev han och hans kaffebord släktens centrum under många år.

Birgers ögon slöts för gott i sömnen nära det vatten han föddes vid, efter att han förhört sig om Svantes isfiskelycka i Härjedalen. Hoppas en limpsmörgås väntade i din himmel!

PehrOlov Pehrson

Mer läsning

Annons