Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bill McChesney, Bengtsheden

/

Bill McChesney, Bengtsheden, har avlidit i en ålder av 67 år. Hans närmste är hustrun Titti Lorentzson och döttrarna Stina och Ellen.

Annons

Under 1980-talet ingick Bill McChesney i den stilbildande folkmusikgruppen Groupa. Bills basklarinett blev en viktig del i svänget. Med blockflöjten bröt han ny mark. I hans lyriska och uttrycksfulla spel fanns en pondus som kunde få en hel dansloge att gunga i tretakt. Efterföljarna blev många.

Bill var född i Pittsburgh och växte upp i Salisbury, Pennsylvania. Precis som pappa spelade han trumpet i en musikkår, men också barockmusik på flöjt. Han pluggade psykologi och reste till Europa. I Göteborg föll han för den svenska folkmusiken, började dansa och spelade blockflöjt bland alla fiolerna. I kretsarna runt Allégården spelade alla med alla. Snart hade denna nyfikna och utåtriktade amerikan också kämpat sig in i det svenska språkets alla nyanser. På sidan om Groupa ingick Bill i konstellationer som Rävspel och Svart Kaffe, och på senare år Babylon och Svenska Landsortsorkestern.

Han gjorde låtar med starka melodier. Ängsstunden heter den kanske mest uppskattade av hans polskor.

När Bill och Titti träffades nyåret 1995 tog livet en ny riktning. Bill blev den omtänksamme pappan, arbetade som blockflöjtlärare och fritidsledare i Falun och senare som tjänsteman på arbetsförmedlingen. Genom Finsam-projektet blev han en drivande kraft i arbetet med att röja hinder för människor som hamnat långt från arbetsmarknaden.

Som nybliven pensionär hittade han inspiration i jazzmusiken, han skrev haikudikter och fotograferade. Vänkretsen var gigantisk. De som besökte honom de sista veckorna fick höra om fantastiska återseenden under hans USA-resa i september. Sjukdomen som kom så snabbt, bröt aldrig ned hans vänliga humor och milda ironi.

Stig Meiton

Mer läsning

Annons