Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro Wärme, Eskilstuna

Barbro Wärme (född Hummel), Eskilstuna, tidigare bosatt i Stockholm, gick bort den 21 mars vid 90 års ålder.
Barbros närmaste är sönerna Anders i Stockholm och Per-Erik i Eskilstuna med familjer, sedan maken Lars Wärme från Ludvika avled för 16 år sedan.

Annons

Barbro var uppväxt i Tuna Hästberg och genom våra vänner där, tant Tekla och farbror Valter Wahlberg, kom min mamma Gurly (då Strömberg) i kontakt med Barbro, som var enda flickan i granngården. Vänskapen höll i sig i alla år, då det bara skilde 10 år mellan dem. Nu har den sista länken till min mammas barndom brustit.

De båda berättade gärna om när Gurly drog lilla Barbros barnvagn och Barbro i sin tur, efter 17 år, fick köra min vagn i de branta backarna i Hästberg. Elva år senare var det min tur att dra sonen Anders i hans barnvagn. Det var i slutet av 1950-talet, medan Wärmes bodde i Bångbro, Kopparberg, och vi var ditbjudna. Lasse körde Wahlbergs Volvo PV, nu rena nostalgin.

När Barbro och Lars byggt sin trevliga timrade stuga på hennes barndoms marker fick vi ofta inbjudan dit. När Jan-Olov och jag senare hade stuga där i byn var det Wärmes vi umgicks mest med. Flera gånger var jag även bjuden till deras stora villa i Vendelsö. Jag glömmer aldrig hennes gästfrihet.

När Lars gått bort och hon ville besöka Borlänge hämtade jag henne vid bussen eller i Hästberg. Vi har upplevt många fina stunder tillsammans under åren. Barbro Wärme var en verklig vän, som skrev julkort och ringde oss, så länge hon orkade. Med Per-Eriks hjälp lyckades jag få prata en sista gång i telefonen med henne. Hon visste då mycket väl, vem jag var och det kändes så bra. Bara ett par dagar senare var hon borta.

Lena Gäfvert

Mer läsning

Annons