Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro Wärme, Borlänge/Eskilstuna

Barbro Wärme, född Hummel, har lämnat oss några månader efter sin 90-årsdag.
Hon sörjs närmast av sönerna Anders och Per-Erik med familjer.

Annons

Barbro härstammade från Tuna-Hästberg och hembygden låg henne varmt om hjärtat in i det sista. Hon var äldst i en syskonskara på fyra och som enda flicka fick hon tidigt rycka in och hjälpa sina yngre bröder Ruben, Torsten och Sven Erik. 

Efter folkskolan i Tuna-Hästberg fortsatte Barbro på Husmodersskolan i Domnarvet, Borlänge.  Därefter började hon sin karriär som rikstelefonist i Ludvika. I Ludvika spirade även kärleken, där träffade hon sin blivande man Lars. Deras gemensamma liv startade i Rättviks kyrka 1953. Året därpå kom sonen Anders. Då hade den lilla familjen flyttat till Kopparberg. Barbro fortsatte sitt arbete som rikstelefonist när familjen bodde i Hallstahammar och Degerfors. och 1962 kom son nummer två, Per-Erik. Lars karriär tog familjen vidare till Stockholm och familjen bosatte sig i Vendelsö, utanför Stockholm.

Under många år var Barbro ett välbekant ansikte på Ersta sjukhus i Stockholm, där hon arbetade som telefonist ända tills hon gick i pension. Hon var också en mycket omtyckt granne i Trollbäcken. Där stod dörren alltid öppen för släkt, vänner och grannar. Barbro ställde alltid upp och hjälpte till, passade både andras hem och barn och särskilt sina egna barnbarn, Daniel och Jonatan.

Under 1970-talet spenderades fritiden gärna ombord på familjens båt i Stockholms skärgård, men Barbro hade även andra intressen. Hon var mycket duktig och road av att laga mat och sticka. Många goda middagar har intagits hos familjen Wärme, både i Stockholm och Dalarna. I början av 80-talet tilltog längtan till Dalarna och paret Wärme började bygga sin stuga i Tuna-Hästberg. Där tillbringades sedan alla somrar, under senaste 20 åren även med sönerna och deras familjer. 

Barbro var nyfiken och envis, en spindel i nätet som höll ihop släkten, visste vem som gjorde vad och kom i håg allas bemärkelsedagar. De sista åren bodde Barbro i Eskilstuna, för att vara nära sonen Per-Erik med familj. Även om Barbro lämnat jordelivet lever hennes minne kvar genom hennes många exotiska maträtter och de mycket snyggt stickade tröjorna. Tomrummet blir stort och det blir svårt för någon att ta över stafettpinnen för att hålla ihop släkten, så som Barbro gjorde.  

Carolina Hummel

Mer läsning

Annons