Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Ingeborg "Bojan" Eek, Falun

/

Anna Ingeborg "Bojan" Eek avled den 3 oktober i en ålder av 96 år.

Annons

Hon föddes i Mora den 30 januari 1921 och flyttade tillsammans med familjen till Falun som 11-åring. Bojan, som kunde visa upp sina simkonster offentligt redan vid fem års ålder, deltog i många simtävlingar och utökade senare sportsintresset till tennis, cykling, orientering, skidåkning, fjällturer m m. Hennes dröm var att få utbilda sig till gymnastikdirektör, men på grund av hennes fars tidiga bortgång 1936 var hon tvungen att sluta skolan efter realexamen och börja arbeta för att hjälpa till att försörja familjen.

En hjälpsam släkting ordnade arbete på Telegrafen i Falun, och hon fick utöva sina friluftsintressen på fritiden. På det sättet blev Bojan så småningom bekant med sin blivande man, ingenjören Göte Eek, och de gifte sig 1943. Efter en ettårig sejour i Södertälje återkom paret 1945 till Falun där dottern Anna-Kajsa föddes.

1948 föddes Ann-Christine, samtidigt som Göte Eek fick en ny tjänst i Umeå. Två år senare flyttade familjen till Östersund. 1955 var man tillbaka i Falun för att 1958 flytta in i villan i Järlinden där Bojan sedan bodde i hela 57 år.

Bojan Eek var i många år aktiv med barngymnastik i gymnastikföreningen Gymnos, och vikarierade därefter ofta som gymnastiklärare på mellan- och högstadiet. Hon arrangerade barnfilmklubb på Järlindens skola. Tillsammans med maken Göte engagerade hon sig alltmer i Friluftsfrämjandet. Bojan startade bl a Skogsmulleverksamheten i Falun, verkade som skidlärare för barn och vuxna, men var också administrativt verksam som ledare på lokal- och distriktsnivå.

Hon tillbringade också mycket tid på Idre Fjäll, anläggningen som Göte Eek arbetade för de sista 30 åren av sitt liv. Hon var så aktiv att Falu-Kuriren i januari 1971 skrev: ’Dalarnas Bojan’ 50-årsjubilerar.

Bojan var på 50- och 60-talet aktiv inom Hantverksföreningens damklubb i Falun. Där arrangerade hon bl a många resor för föreningens medlemmar. Detta ledde senare till uppdrag som reseledare, först med guidade bussturer Siljan runt och övriga Dalarna, sedan inom hela Sverige och de nordiska grannländerna.

Därefter följde många är som guide på Carl Larssongården i Sundborn. Men gymnastiken följde alltid med henne, och i mer än 20 år ledde hon grupper för Falu Husmodersförening, dokumenterat 1993 i Falu-Kuriren hur hon som energisk 70-åring fortfarande var ett föredöme som vältränad gymnast med kontroll över sin kropp. Hon var dessutom en aktiv sportfiskare och medlem av Falu Sportfiskeklubb.

Bojan Eek förde de siste åren en allt mer tillbakadragen tillvaro, trött efter ett väldigt långt, men aktivt, utåtriktat och innehållsrikt liv, tills hon somnade in för gott, 20 år och en dag efter sin käre make Götes bortgång 1997.

Hennes närmaste är döttrarna Kajsa Rentzhog och Ann Christine Eek med familjer.

Kajsa Rentzhog

Mer läsning

Annons