Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alex Svensson, Björbo

/

Alex Svensson har lämnat vår lilla grupp gubbar som varje måndag brukar träffas på Lillkyrka i Björbo för att ventilera allehanda ting, händelser från bygden och om de människor som verkat där.

Annons

Bondsonen från Östergötland som liftat genom efterkrigstidens Europa och försörjt sig på resereportage, som bott periodvis på Solkusten samt i norra Spanien, drivit hotellverksamhet i Marrakesh och verkat inom turistnäringen, varit reseledare m.m. har varit Björbobo i två omgångar. Alex skulle snart fyllt 80 och hans kunskaper och erfarenheter var en tillgång för oss.

På den tiden när landsbygdstidningar fanns i mångfald var han verksam som journalist, redaktör och chefredaktör oftast i tidningar kopplade till centerrörelsen som han stod nära. Alex hade många strängar på sin lyra och flera av hans livsöden kunde vi få ta del av genom hans berättande. 1963 gav han ut diktsamlingen Vagabond (Zindermans förlag) och samma år boken Dan Anderssons läroår. Fler alster har kommit från hans penna.

Mest känd i våra trakter blev Alex genom etablerandet och driften av Svenssons Loge där många stora dansband men även lokala band spelade. Till logen lockades också många kändisar att ställa ut eller uppträda, t ex EWK med sina världsberömda teckningar, Jan Lindblad med sina reseminnen och sin virtuosa visselkonst.

Alex kunde stolt berätta att han arrangerade Lindblads allra första offentliga framträdande, då i Vingåker. Alex Svensson var för övrigt med i den grupp aktiva som runt år 1979 engagerade sig för att rädda Fänforsen och anslutande delar av Västerdalälven från kraftutbyggnad.

I nutid var han vice ordförande i Björbo-Floda PRO, dess referent samt vald att företräda i äldreboendefrågor inom Gagnef kommun. Vi i gruppen Käringfritt (med ett r) kommer att sakna hans röst.

Sune Back och Thure Sjöberg

Mer läsning

Annons