Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänsklig svaghet är tabu

/

Annons

De har gett sig in i det frivilligt. De har saftigt betalt för att göra det de gör och säga det de säger.

Ändå. Det som de senaste månadernas huvudrollsinnehavare gått igenom är banne mig inte klokt. Och än värre blir det under den vecka som väntar.

Redan på den tid då medielandskapet bestod av bara SVT, SR och tidningar kunde det vara nog så knepigt att hänga med. Men i dag har valkarusellen antagit närmast groteska proportioner.

Överallt i media, precis överallt, i både väntade och oväntade sammanhang, avspelas det kommande valet. Det görs program och inslag, det skrivs artiklar, bloggas och det chattas.

Och en dag utan en endaste opinionsundersökning är lika sällsynt som en sportsida utan Zlatan. Gapet ökar och gapet minskar, ni vet.

I den politiska korselden av argument och tyckande ska vi väljare försöka hitta rätt. Risken finns att många storknar och i sämsta fall säger nej tack till alltsammans.

Trots mitt stora intresse känner också jag ibland en mättnad och hoppar över en och annan debatt. Det valet kan jag göra. Det kan inte och törs inte politikerna göra. Därtill är jakten på de sista rösterna alltför viktig.

Den tillvaro de lever just nu skulle jag inte ens önska min ovän, om jag nu har någon. Åtta timmars nattsömn är bara att glömma. Kanske väntar en morgonsoffa i tv eller medverkan i P1-morgon eller en tidig avresa till ett av de oräkneliga valtalen. Dag efter dag.

Samtidigt gäller det att alltid vara skärpt i tanken, se fräsch ut, behålla lugnet och ha stenkoll på varje ämne och ord. Fem sekunder när tungan slinter räcker för att den dagen och kanske hela valet är kört. Mänsklig svaghet är tabu.

Allra störst blir pressen om en tv-kamera är närvarande. Då gäller det inte bara att låta övertygande utan också se övertygande ut. Ett känt exempel är tv-debatten mellan den karismatiske Kennedy och den vid tillfället glåmige och orakade Nixon.

Men det hjälper inte alltid med vältalighet. Det visade en annan tv-klassiker, debatten mellan Palme och Fälldin där Palmes briljans firade stora triumfer, men där tillplattningen av Fälldin väckte folkets medlidande. Det blev lite som Expressens klassiska löpsedel "Vakna Ingo - du vann!"

I dag har de grundläggande ideologierna hamnat i bakgrunden liksom den lugna och sansade diskussionen under ömsesidig respekt. Korta och snärtiga svar ska det vara inklusive den obligatoriska verbala råsopen mot den andra sidan. Tröttsamt och förutsägbart.

Men en vecka till ska vi väl orka. Får se om politikerna också gör det.

Mer läsning

Annons