Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungspräst mindes syster Greta

/
  • Malungs församlingspräst Lennart Pettersson föreläste vid SPF Skinnarbygds senaste möte om diakonen syster Greta. Här syns han med en av de yngre familje- och församlingsmedlemmarna i famnen.
  • En som tidigare arbetat med syster Greta är Malungs nuvarande diakon Solveig Lindstrand som också närvarande vid SPF-mötet.

Den 28 mars hade SPF Malung  förmånen att få lyssna till ett föredrag om  syster Greta hållet av  Malungs härlige fembarnspappa Lennart Petterson   tillika präst i Malungs församling.

Annons

Syster Greta, som hänger som porträtt på hotell S:t Olof, föddes 1908 i en bondfamilj och kände tidigt att hon hade ett kall att hjälpa människor, men föräldrarna ansåg att det var för dyrt,

Men tösens vilja var stark och 1936 tog hon examen på Ersta Sköndals Diakoniskola som tog sex år. Därefter skickades hon till Malung att utföra sitt värv och där hon fick bo i ett rum på prästgården.

I en diakons arbete ingick sjukvård, psalmsång, hålla söndagsskola, hålla i syföreningar, själavård, palliativ vård samt se till att det alltid fanns friska blommor i kyrkan. Lönen bestod av att alla invånare betalade en krona i månaden till kyrkan.

Syster Greta bars livet igenom av en mognad barnatro full av trygghet, glädje, känsla för humor. En cykel införskaffades och på senare tid även en ljusblå bil.

Solveig Lindstrand, även hon utbildad diakon jobbade med henne och tyckte att hennes humor och känsla för de små i samhället var underbar. Inte underligt att hon blev älskad av alla.

Syster Greta dog 1990 efter en kort tids sjukdom. Många av SPF:s medlemmar minns henne än.

Helga Berg

Mer läsning

Annons