Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kim Jong-Il död

/

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har avlidit, uppger landets statliga television.

Annons

Den 69-årige ledaren avled i lördags på grund av fysisk och psykisk överbelastning, berättade en gråtande nyhetspresentatör. Begravningen är utlyst till den 28 december.

Enligt statliga medier efterträds han av sonen Kim Jong-Un.

Sydkoreas militär har satts i högsta beredskap efter beskedet om Kim Jong-Ils död och presidenten har kallat Nationella säkerhetsrådet till extra krismöte, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Den nordkoreanske ledaren dog enligt obduktionen av en svår hjärtinfarkt tillsammans med hjärtstopp. Han dog ombord på ett tåg under en av sina vägledningsresor, enligt den officiella nyhetsbyrån KCNA.

I augusti 2008 drabbades Kim Jong-Il av en stroke som ledde till nedsatt rörelseförmåga i hans vänstra arm och ben.

"Alla partimedlemmar, militärer, män och befolkning ska troget följa under kamrat Kim Jong-Uns ledning och skydda och ytterligare stärka den enade fronten i partiet, militären och hos allmänheten ", hette det från nyhetsbyrån.

Nationell sorgetid har utlysts fram till den 29 december.

Nordkoreas statliga propagandamaskineri försökte att på hemmaplan förvandla den 69-årige Kim Jong-Il till en halvgud. I västvärlden betraktades han av många som en nyckfull tyrann som förfogade över en kärnvapenarsenal.

Under hans år vid makten försämrades landets ekonomi. Nordkorea föll allt djupare ner i fattigdom. Samtidigt som det kom rapporter om svält bland befolkningen utvecklade regimen vapen och hotade grannländer med attacker.

Kim Jong-Il har beskyllts för att vara hjärnan bakom dödliga bombangrepp men också beskrivits som en jovialisk middagsvärd. I Hollywoodfilmer har han framstått som en pajas, och USA:s förre president George W Bush talade om att han regerade över en "tyranniets utpost".

Kim Jong-Il levde länge i skuggan av sin far Kim Il-Sung, som var Nordkoreas förste och hittills ende president. Efter faderns död i juli 1994 var det självklart att den yngre Kim skulle ta över

Han gjorde sig mest känd för sin fäbless för arabiska fullblod, unga blondiner, västerländska filmer och Mercedesbilar. Men med tiden framstod han som mera slipad, om än nyckfull, politiker med fullständig kontroll över sina undersåtar.

Med sin speciella frisyr, solglasögon och platåskor framstod han vid sin död som en av världens mest gåtfulla ledare.

Personkulten kring Kim Jong-Il gjorde att han "officiellt i folkmun" gick under namnet den käre ledaren.

Kim Jong-Il visade sig sällan offentligt. Han umgicks med en liten, noga utvald skara rådgivare men tog sällan del i det officiella politiska livet. Inga direktsända brandtal till nationen eller framträdanden inför parlamentet. De få gånger han synts i tv var det oftast i samband med besök på olika militärförläggningar.

Den nordkoreanska regeringens hemsida på internet har dock givit en viss inblick i Kim Jong-Ils privata liv.

Kim Jong-Il har beskrivit sig själv som en ideologisk teoretiker med revolutionen som sin största kärlek.

Kim Jong-Un beskrivs i de nordkoreanska propagandamedierna på måndagen som "den store efterträdaren".
"Kim Jong-Uns ledarskap innebär en säker garanti för ett förtjänstfullt slutförande genom generationerna av det revolutionära idealet 'juche', idealet som grundades av Kim Il-Sung och av Kim Jong-Il leddes till framgång", heter det i den statliga nyhetsbyrån KCNA:s engelskspråkiga rapportering.
Juche kan översättas självtillit eller självständighet. Det är Kim Il-Sungs politiska lära om att det nordkoreanska folket självt styr sitt öde, vilket bland annat har lett till att Nordkorea blivit ett av världens mest isolerade länder.
Kim Il-Sung är trots sin död 1994 fortfarande Nordkoreas "evige president". Sonen Kim Jong-Il har i stället titulerats "den käre ledaren", medan sonsonen alltså för tillfället kallas "den store efterträdaren".

Nordkoreas nationella begravningskommitté har beslutat att "hela partiet, armén och folket " ska ges möjlighet att sörja Kim Jong-Il, skriver KCNA.
Nationell sorgeperiod råder 17–29 december.
Kims likbår kommer att placeras i minnespalatset Kumsusan, som är öppet för sörjande den 20–27.
En "högtidlig avskedsceremoni" hålls den 28 och en "nationell minnesstund" den 29.
Salut ska avfyras i Pyongyang och andra städer samtidigt som minnesstunden. "Hela folket ska iaktta tre tysta minuter och alla lokomotiv och fartyg ska ljuda sina visslor samtidigt".
På alla "institutioner och företag" ska ceremonier hållas under sorgeperioden. Flaggorna halas till halv stång, "musik och alla annan underhållning" undviks.
"Utländska sorgedelegationer kommer inte att tas emot", skriver KCNA.

I Nordkorea rapporterade televisionen och nyhetsbyrån KCNA om "obeskrivlig sorg" efter Kims död.
"De försöker inte ens torka bort sina tårar och skakar av smärta och förtvivlan", skrev KCNA om invånarnas känslor.
I tv-nyheterna visades förkrossade partimedlemmar som snyftade och grät och slog ut med armarna av sorg.
– Jag kan inte tro det. Hur kan han försvinna så här? Vad ska vi göra? sade en av dem, Kang Tae-Ho.
– Han försökte så innerligt att förbättra våra liv och lämnade oss sedan så här, sade en annan, Hong Sun-Ok.
Från järnvägsstationen i Pyongyang visades bilder på sörjande skolbarn, arbetare och pensionärer.
– Hur skulle jag kunna uttrycka min sorg? Jag kan inte tala mer, sade en soldat som intervjuades av kinesisk tv.

Tokyobörsen vände ned på måndagsförmiddagen efter besked att Nordkoreas ledare Kim Jong-Il avlidit.

Nikkei 225-index föll 1,3 procent liksom det bredare Topixindex.

Hongkongbörsens Hang Seng-index backade 2,5 procent och Shanghai-börsens Kompositindex 2,6 procent.

På Seoulbörsen i Sydkorea gick Kospi-index ned 3,5 procent och Singapores Straits Times-index låg på minus 1,6 procent. (TT-AFP)

Mer läsning

Annons