Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid ser ett samband mellan bemötande och vårdkvalitet

/

I dag disputerar Ingrid From, universitetsadjunkt vid Högskolan Dalarna och bosatt i Falun, vid Karlstads universitet med en avhandling om äldres vårdkvalitet.
Slutsatserna i Ingrids forskningsarbete pekar på ett behov av att organisera vården så att personalen har tillräckligt med tid för de äldre och att det finns en kontinuitet i vårdkontakterna. Hon lyfter även fram behovet av att höja framförallt sjuksköterskornas kompetens och vikten av att dessa blir mer delaktiga i teamarbetet inom vården.

Annons

– Äldres upplevelser av hälsa kan ses som en kvalitetsindikator på att de har det bra, säger Ingrid. Genom att få god kompensation från vårdpersonalen, det vill säga att personalen är trevlig, kompetent och engagerad, anpassar de äldre sig till situationen och upplever hälsa, förklarar hon.

Ingrid har i sitt avhandlingsarbete intervjuad 19 äldre personer boende i Mora, Malung och Falun om deras syn på hälsa och omvårdnad. De har alla någon form av funktionshinder och i samtliga fall hjälp från sin hemkommun.

Ingrid menar att det är viktigt att de äldre får känna sig behövda och att man lyssnar och frågar dem om råd, så de känner sig respekterade. Det är annars lätt att de förvandlas till betraktare.

– De stunder de äldre blev respekterade som självständiga personer av personalen, upplevde de exempelvis att de kunde kontrollera sin situation trots beroendet av hjälp.

Ingrid har också varit i kontakt med över 400 vårdbiträden, undersköterskor och sköterskor.

Det visade sig då att undersköterskor och vårdbiträden skattade vårdkvaliteten högre än sjuksköterskorna, som dels har högre utbildning, dels befinner sig längre bort från själva omvårdnaden och av dessa anledningar kan vara mera kritiska.

Ingrid gör också den bedömningen att sjuksköterskorna efter Ädelreformen inte längre är med i den direkta omvårdnaden på samma sätt som före reformen.

– De skulle behöva vara mer involverade, menar hon. Sjuksköterskorna är inte där på samma sätt som övrig personal, jobbar inte i team som de andra.

Slutsatserna i Ingrid Froms avhandlingsarbete pekar på ett behov av att organisera vården så att personalen får tillräckligt tid för de äldre och att det finns kontinuitet i vårdkontakterna.

– Vill man ha en högre vårdkvalitet måste kommunerna först skapa möjligheter för personalen att minska samvetsstress och förbättra arbetsklimatet, sammanfattar Ingrid.

Mer läsning

Annons