Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur värderas en fastighet vid bodelning?

Annons

Fråga: Hur värderas en fastighet vid bodelning? Har läst att man kan använda både taxeringsvärde gånger 1,5 eller värderingen. Vad gäller?

Suzanne


Svar:
Normalt används marknadsvärdet vid värdering av fastighet i en bodelning. Eftersom marknadsvärdet inte går att säga exakt utan att man säljer fastigheten är marknadsvärdet det pris som man rimligen skulle få om man sålde fastigheten. Det finns ingen bestämd metod för att räkna ut marknadsvärdet utan det måste makarna komma överens om. Om man inte kan enas om ett marknadsvädet kan det vara bra att vända sig till en värderingsman. Att använda ett uppräknat taxeringsvärde som värde på en fastighet går bra om båda parter är överens om det. Taxeringsvärdet ska normalt vara 75 % av marknadsvärdet, men att det i verkligheten också är det är inte säkert.

När makarna är överens om ett marknadsvärde för fastigheten är det brukligt att man från detta värde dels drar av en tänkt försäljningskostnad (mäklarkostnad), dels den latenta skatten d.v.s. så mycket skatt som säljaren hade behövt betala om fastigheten verkligen såldes. Värdet som blir kvar är sedan det som används i bodelningen.

Anna Akselsson

Mer läsning

Annons