Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mycket kan ett barn träna?

Annons

Fråga: Hej Peter ! Jag har en fråga om barn och idrott? Hur mycket är normalt för en 11-åring att träna ? Min son är 11 år och en riktig sportkille... Det är jag glad för men börjar fundera över hans hälsa. Jag bor inte ihop med pappan och detta är ett känsligt ämne att ta upp pga att han är tränare och lika idrottsintresserad . Vårt barn tränar både tennis och fotboll . Vissa veckor är det ngt varje dag och nu på höstlovet var det tennis fem timmar om dagen plus fotboll vissa kvällar ?!!

Han är så trött när han är hos mig och har ont i hela kroppen stackaren. Särskilt nu efter lovet! För ett par månader sedan var jag hos läkaren med honom pga att han hade ont i en knöl på ena sidan foten plus i hälsenan. Det resulterade i att han fick inlägg i sina skor och att vi skulle tänka på att han hade bra skor.
Läkaren sa även till mig att vi som föräldrar skulle fundera på vad som är normalt för en 11 åring att träna?!! Jag känner precis så, men inte fadern.

Nu har sonen fått återkommande stora blåsor i munnen och har jätte ont . De går inte bort . Kanske en vecka ibland är de borta . Vi har varit i kontakt med läkare och de har rekommenderat zendium tandkräm .. Och att de kommer gå bort .
Nu ringde jag idag igen pga att han haft dem mer eller mindre flera år i munnen och ibland har han svårt att äta, osv ... Jobbigt för honom. Då säger kvinnan till mig att det är viktigt att återhämta sig ibland från all träning, stämmer det att blåsorna kan komma på grund av träning och icke återhämtning ?

Detta är ett känsligt kapitel för mig. Vet att min son älskar sin träning men ser samtidigt att han är trött och inte orkar. Hans pappa pushar honom hårt. Det vet jag även om vi inte lever ihop ! Är rädd om mitt barn och vill att han ska må bra. :-)

Har du några råd och tips ?

Svar: Hej! Jag ser att det här är en svår fråga för er. Det gäller både sonens hälsa och det faktum att ni har väldigt olika syn på hur mycket ett barn bör träna. Vi har ett problem med idrott hos unga där vissa håller på med hur mycket idrott som helst och andra är helt inaktiva, vilket definitivt är skadligt för hälsan. Så länge man trivs med mycket aktivitet och mår bra tycker jag att man kan få göra som man vill. Som förälder bör man dock vara observant på att barnet inte får stressrelaterade symtom som huvudvärk eller ont i magen, då kanske man ska minska på aktiviteterna.

Ni har olika syn på hur mycket idrott som är lämpligt och frågan är känslig. Du kanske kan diskutera de problem du beskriver här med trötthet och blåsor i munnen. Hur ser hans pappa på problemet? Det är ju inte säkert att det är ett direkt orsakssamband mellan träning och hans symtom. Kan ni diskutera problemet utan att blanda in idrotten.

Jag är övertygad om att ni båda vill er son väl men att ni ser på problemet från två olika vinklar. Kanske är han trött pga någon bakomliggande orsak och då märks hans trötthet extra mycket efter träning. I så fall är ju inte minskad träning lösningen utan att ta reda på varför han är trött och behandla orsaken. Kanske är det så att all träning kör slut på honom och han skulle må bra av att reducera antalet träningstillfällen. Det kan ni kanske lättare diskutera om det är uteslutet att det finns någon annan orsak till tröttheten.

Jag tycker ni ska diskutera hur ni ser på problemet och om ni kommer fram till att han kan träna mindre så prova med det, annars tycker jag att ett andra alternativ är att kontakta er vårdcentral för en läkarbedömning avseende hans trötthet och munblåsor. Hoppas ni tillsammans kan lösa det här på ett sätt som är konstruktivt för er son.

Peter Erensjö

Mer läsning

Annons