Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförbund vill lyfta fram landskapen

/
  • DFHFs styrelseledamöter Gertrud Ilis och Olle Tranberg tar emot Olle Nordqvist från Ore. I bakgrunden Anna-Karin Andersson, Nyhammar, andre vice ordförande i DFHF.
  • Några av stämmodeltagarna under en paus i mötet.
  • Stämmans deltagare får en guidad visning av museets konstutställning av museipedagog Annacari Jadling Ohlsson.

Dalarnas hembygdsförbund höll den 22 april årsmöte och samlade ett drygt hundratal delegater och åhörare i Dalarnas museums hörsal.
Bland annat antog en motion om att lyfta upp frågan om landskapsskyltar till riksförbundets årsstämma.

Annons

Årsmötet biföll bl a motionen angående landskap och landskapsskyltar, till SHFs årsstämma 2017. I motionen framgår att Dalarnas hembygdsförbund anser att landskapen ska uppmärksammas mer tydligt. Ett av många bra sätt är att sätta upp vägskyltar vid landskapsgränserna, på samma sätt som nuvarande kommun- och länsskyltar.

DFHF anser att Sveriges hembygdsförbund med kraft skall agera i frågan gentemot berörda parter på alla nivåer med stöd av motionen. Länen är enbart administrativa enheter och namnet Dalarna har varit starkare än svensk förvaltning under mer än 360 års tid. Landskapens namn är ett traditionellt sätt att orientera sig. Namnen är en del av invånarnas identitet.

Per Kåks, Hedemora, avtackades för de sex år som ledamot och ersättare i DFHFs styrelse, där han lagt tid och engagemang på förbundets arbete. Han fick diplom, förtjänsttecken och blommor.

Efter årsmötesförhandlingarna föreläste Lars Jönses, byggnadsantikvarie vid Dalarnas museum om projektet Medeltida timmerhus där drygt 150 timmerhus i Dalarna har inventerats. De är alla daterade mellan 1237 och 1599. Det är ungefär lika många medeltida timmerhus som finns i hela Norge.

Föreläste gjorde också filmaren Eva Sjöblom som berättade om ett projekt med levandegörande på hembygdsgårdarna i Leksand på 1990-talet men som fortfarande är i högsta grad aktuellt som pedagogisk form och kan användas för förmedling av kulturhistoria till både barn och vuxna.

Till ordförande för 2017-2018 valdes landshövding Ylva Thörn. Till ledamöter i styrelsen valdes för perioden 2017-2019 Staffan Nilsson, Falun, Anna-Karin Andersson, Nyhammar, Jon Bodin, Säter, Inga Murmester, Svärdsjö. Gertrud Ihlis, Djura, valdes som ersättare för samma period och Ronnie Jensen, By, valdes som ersättare för 2017.Ordinarie ledamöter för 2016-2018 är Jan-Olof Montelius, Falun, Christoffer Olerås, Stora Skedvi, Birgitta Sandström, Falun, Olle Tranberg, Transtrand.

Erik Thorell

Mer läsning

Annons