Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havel – en europeisk röst ur tiden

/

Tjeckiens förre president, dramatikern och medborgarrättskämpen Vaclav Havel avled natten till söndagen. Han blev 75 år.

Annons

Havel var inte bara Tjeckiens utan hela Östeuropas symbol för kampen mot förtrycket under Sovjeteran. Han avled i sömnen i sviterna av många års lungproblem.

Närvarande vid dödsbädden var Havels hustru Dagmara, uppgav närstående.

Havel, som föddes i en välbärgad familj i Prag 1936, blev under kommunisttiden känd som medborgarrättskämpe och obekväm dramatiker. Två goda anledningar för kommunistregimen att spärra in honom efter hans teaterdebut 1963.

Oppositionsledare

1977 blev han talesman för Charta 77, den medborgarrörelse som ledde oppositionen mot kommunistregimen.

När denna bröt samman på senhösten 1989 blev han dåvarande Tjeckoslovakiens president. Han lämnade sin post när landet delades i Tjeckien och Slovakien, men satt ytterligare två perioder, 1993 till 2003, som Tjeckiens president.

År 2007 utkom hans sista teaterverk, Avgång, som handlar om en president som avgår men som vägrar lämna presidentpalatset.

Under söndagen strömmande reaktionerna in från hela världen.

"Med Vaclav Havel har en av det moderna Europas viktigaste, starkaste och djärvaste röster gått ur tiden", skrev utrikesminister Carl Bildt i sin blogg.

Kafka och Svejk

Bildt, en av de första att kommentera dödsbudet, skrev att Havel var "den kanske starkaste av de röster bakom järnridån som inte längre accepterade ett Europa delat mellan frihet och förtryck . . . Han var en av vår tids allra största européer."

Polske frihetskämpen Lech Walesa beklagade att Havel aldrig, såsom han själv, fick Nobels fredspris.

– I den riktiga världen är allt inte rättvist, sade Walesa.

– Jag känner en uppriktig saknad och sorg. Han hade en stor andlig påverkan på människor, sade Pierre Schori, tidigare kabinettssekreterare och ordförande i Olof Palmes Minnesfond som 1989 tilldelade Havel Olof Palme-priset.

Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström regisserade i fjol just pjäsen Avgång på Stockholms Stadsteater.

– Havel hade på något sätt samma blick som Kafka. Men också ett förhållningssätt som var romanfiguren Svejks – en slags naiv syn.

Hjulström tror att dramatikern hela tiden levde kvar i Havel, även under tiden som president.

– Han verkade ha så nära till leken, mitt i allvaret.

Mer läsning

Annons